Ekonomija     | 23.04.2019. 14:42 |

Ganić: Iskoristiti potencijale javno-privatnog partnerstva

FENA Saopćenje

ZENICA, 23. aprila (FENA) - Stručnjaci za javno-privatno partnerstvo (JPP) Agencije za investicije i konkurentnost pri Ministarstvu poduzetništva Republike Hrvatske - Domagoj Dodik i Slavko Čolak, doputovali su u Zenicu u okviru stručne misije TAIEX-a (Instrument tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije) o procjeni pravnog okvira za javno-privatno partnerstvo za implementaciju investicija u javnom sektoru.

Stručnu misiju organizuje Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u saradnji sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i Evropskom komisijom.

Ovo je prvo učešće Zeničko-dobojskog kantona u jednom TAIEX projektu.

Prvog dana posjete, goste iz Hrvatske primio je premijer ZDK Mirza Ganić, a susretu je prisustvovao i ministar privrede Zlatko Jelić.

Ganić je ponovio opredjeljenje Vlade da se primjenom modela javno-privatnog partnerstva unaprijedi javna usluga i podstakne ekonomski razvoj ZDK-a.

- ZDK je donio pravni okvir i pripremio katalog sa 54 projekta za razdoblje 2018. - 2020. godina, procijenjene vrijednosti oko 350 miliona KM. Želimo iskoristiti potencijal javno-privatnog partnerstva koji se pokazao kao uspješan model razvoja - kazao je Ganić, podsjetivši da je nedavno potpisan prvi JPP ugovor u ZDK vezan za realizaciju projekta Interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica, vrijedan 7,5 miliona KM.

Cilj stručne misije je podizanja svijesti o značaju javnih investicija, izazovima javnog sektora u slabim finansijskim okruženjima u kojima dominiraju budžetska ograničenja i fiskalne obaveze, jačanje administrativnih kapaciteta u implementaciji modela JPP-a, predstavljanje EU prakse i stvaranje mogućnosti za njeno prenošenje u institucionalni i zakonodavni okvir JPP-a ZDK.

U naredna četiri dana stručnjaci iz Hrvatske, između ostalog, održat će sastanke sa predstavnicima ministarstava finansija, zdravstva i prostornog uređenja u Vladi ZDK, a za četvrtak je planiran okrugli sto za predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti te javnog sektora sa područja ovog kantona, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo