Svijet     | 23.04.2019. 15:32 |

Šestorica filipinskih vojnika ubijena u sukobima s pobunjenicima NPA

FENA Internet

MANILA, 23. aprila (FENA) - Šestorica vojnika, pripadnika vladinih oružanih snaga ubijena su i još šestorica su ranjena u sukobu s ljevičarskim pobunjenicima u utorak u centralnim Filipinima, navodi se u izvještaju vojske. 

Borbe  su izbile oko 2,30 sati ujutru kada se vojna patrola sukobila s još neutvrđenim brojem pobunjenika Nove narodne vojske (NPA) u udaljenom planinskom selu u pokrajini Samar, prenosi Xinhua.

Izvještaj navodi da su vojnici zadobili rane od gelera ili od improviziranih eksplozivnih naprava, koje su podmetnuli pobunjenici. Dodaje se da su pobunjenici mogli imati "još neutvrđen" broj žrtava.

NPA je oružano krilo Komunističke partije Filipina (CPP).

CPP i njene ključne organizacije pokušali su dogovoriti mirovne sporazume s petero bivših filipinskih predsjednika prije nego što je aktuelni čelnik Rodrigo Duterte došao na vlast, ali je dogovoreno rješenje ostalo daleko i mirovni pregovori više su  puta bili u ćorsokaku.

Duterte je u 2017. godini odlučio da poništi mirovne pregovore svoje administracije s pobunjeničkom grupom. Prošlog je mjeseca filipinski predsjednik saopćio kako više ne planira ponovo pokretati pregovore tokom svog mandata koji ističe   2022. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana