Kultura     | 24.04.2019. 09:25 |

Knjiga.ba preporučuje naslove s 'dodirom historije'

FENA Saopćenje

SARAJEVO,  24. aprila (FENA) - Najveća on line knjižara Knjiga. ba ove sedmice čitaocima preporučuje naslove koji u sebi imaju „dodir historije“, da li kroz stvarne činjenice ili romanisirane biografije.

Na spisku preporučenih naslova je „Ljetopis o Kralju Tvrtku - roman hronika“ novi roman Jasmina Imamovića  koji  tematski zahvaća srednjovjekovnu bosansku povijest, jedan nedovoljno istraženi i u novije vrijeme često mitologizirani diskurs.

Imamović ne piše historijski roman, on stvara roman o povijesti na temelju dostupnih znanstvenih fakata. On, dakle, ne slijedi i ne iznosi, poput historičara, puku rekonstrukciju događaja, već kao pisac ulazi u dramu bosanskog srednjovjekovlja, u vrijeme kad je vladao bosanski kralj Tvrtko Kotromanić.

Knjiga „Mehmed-paša Sokolović - Saputnik sreće i blagostanja „  turskog historičara, novinara i pjesnika Ahmeda Refika Altinaya također je na spisku preporučenih naslova.

Ovo je fascinantna je priča o životu bosanskog dječaka, koji je zahvaljujući velikom talentu, strpljivom učenju i radu postao jednim od najmoćnijih ljudi svoga doba

 Među predloženim naslovima je i knjiga autora Hasana Paloša „Hronika starog luga“ a to je priča o turbulentnom vremenu koje je mljelo i mijenjalo, milom ili silom, vremenu koje je davno iščililo iz sjećanja i ljudima čiji nišani su srasli sa zemljom

Paloš priča autentično i stvarno i to mu je najbitnije, pomalo dokumentarno, nadahnuto i zanimljivo.
Iz knjiga.ba čitaoce podsjećaju da za više interesantnih naslova posjete  knjižaru na adresi Knjiga.ba.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Roman Hazima Hadžića „Da vam Minka nešto kaže" najtraženija knjiga

Knjiga.ba predstavila tri zanimljiva naslova za najmlađe

'Sretna žena' Alme Taletović i 'Koraci' Borisa Lalića najtraženiji naslovi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta