Bosna i Hercegovina     | 24.04.2019. 15:34 |

Svečano otvorena nova lamela u Hrvatskoj bolnici 'Dr. fra Mato Nikolić'

FENA Marija Augustinovic

NOVA BILA, 24. travnja (FENA) - Svečanim presijecanjem vrpce, otvorena je nova, šesta lamela u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić", čime će, kako je danas rečeno, ta bolnica dobiti oko 1.250 metara četvornih dodatnog prostora.

Ravnatelj Bolnice Velimir Valjan kazao je da je u ovaj projekt uloženo oko dva milijuna maraka te da će u novim prostorijama biti smješteni odjeli koji će, kako je istaknuo, biti koncipirani na jedinstven način za BiH i bliže okruženje.

- Prvi je odjel za bolesti uha, grla i nosa s kirurgijom vrata i glave te, u istom dijelu, odjel za stomatološke usluge za djecu i osobe s posebnim potrebama. Drugi odjel je minimalno invazivna kirurgija, koncipirana tako da pruža laparoskopske i endoskopske procedure, a na njemu će biti pružane jedinstvene usluge u BiH i tamo će dolaziti pacijenti kojima se u kliničkim centrima uradi transplantacija jetre - kazao je Valjan, dodavši da je u nove prostore premještena i Služba za transfuzijsku medicinu.

Zahvalivši Vladi Republike Hrvatske koja je, kako je rekao, najvećim dijelom financirala sve projekte, kao i izgradnju Bolnice, Valjan je istaknuo i da je ponosan na angažman domaćih ljudi i institucija.

Uz Valjana, vrpcu su presjekli državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Obraćajući se nazočnima, Milas je kazao da je Bolnica u Novoj Biloj "iznikla u patnji, boli i razaranju i da s ponosom nosi naziv hrvatska".

- Ova bolnica nije samo dar, nego je poruka zajedništva i nedjeljivosti jednog naroda u dvije domovine. Ovo je prilika da se prisjetimo svih onih koji su pružili doprinos i da se sjetimo našeg predsjednika Franje Tuđman, koji je obećao izgradnju ove bolnice koju smo i dočekali prije 25 godina, i time poslao poruku da Hrvati u Lašvanskoj dolini i Središnjoj Bosni nikada nisu i neće biti ostavljeni. Sada tu poruku nastavlja i Vlada RH, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem - rekao je Milas.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je bolnica u Novoj Biloj simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego diljem svijeta.

- Zbog toga dr. Valjanu treba jedna velika pomoć svih nas jer ovdje moraju raditi najbolji liječnici. Da bi ovdje radili, treba osigurati uposlenicima uvjete kako ne bi bilo problema s odlaskom mladih ljudi. Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kada je u pitanju odnos prema BiH... Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina BiH, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni - kazao je Čović.

Novim bolničkim prostorom, kako je istaknuto, bit će prošireni smještajni kapaciteti te osigurani bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

U bolnici na otoku Rabu pacijent usmrtio drugog šakama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo