Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 11:19 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade FBiH (1.dio)

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, nakon razmatranja Zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji je Ustavnom sudu FBiH podnio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, ocijenila da Odredbom člana 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu nije uskraćeno pravo radnika na pristup sudu i pravično suđenje utvrđeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te da ova odredba nije u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Povodom inicijative poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alme Kratine za registraciju "Libre" senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i finansiran je kroz sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, Federalna vlada navodi da je, uvidom u spisak medicinskih sredstava koji imaju dozvolu za promet u BiH, utvrđeno da se Free Style Libre senzor još ne nalazi na našem tržištu. Trenutno je jedino u prometu u Republici Hrvatskoj i finansiran je sredstvima obveznog zdravstvenog osiguranja samo u indikaciji dijabetisa tipa l.

U BiH trenutno ne postoji registrirana pravna osoba koja bi mogla pokrenuti proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstva za tržište BiH kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Zahtjev za upis u Registar medicinskih sredstava podnosi proizvođač medicinskih sredstava sa sjedištem u BiH ili pravna osoba koja zastupa stranog proizvođača i ima sjedište u BiH. Pored stavljanja medicinskog sredstva u promet proizvođač ili ovlašteni zastupnik dužan je dostaviti potpunu informaciju o osiguranju odgovornosti proizvođača za moguću štetu nanesenu korisniku medicinskog sredstva, koje vrijedi na teritoriji BiH. Tek upisom medicinskog sredstva u Registar medicinskih sredstava podnositelj zahtjeva stiče pravo njihovog plasiranja na tržištu BiH.

  

JOŠ 800.000 KM KROZ TRANSFERE FEDERALNOG MINISTARSTVA ZA PITANJA BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela dvije odluke o usvajanju programa utroška i kriterija raspodjele sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prva odluka se odnosi na sufinansiranje obilježavanja značajnih datuma u iznosu od 300.000 KM, od čega je 220.000 KM za sufinansiranje manifestacija obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata i 40.000 KM kao interventna sredstva. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će biti izvršena jednokratno u visini odobrenog iznosa.

Drugom odlukom odobreno je 500.000 KM, od čega je 350.000 KM Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije i 150.000 KM Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima ove populacije. Sredstva iz ove odluke će biti korištena za pružanje pravne pomoći optuženim ili osumnjičenim braniocima pred nadležnim sudovima, kako bi dokazali svoju nevinost.

  

IZVRŠENJE PRORAČUNA FBiH ZA 2018. GODINU

Proračun FBiH za 2018. godinu, odnosno njegove izmjene i dopune, ostvario je negativan financijski rezultat (deficit), odnosno ukupni prihodi, primici i financiranja manji su od ukupnih rashoda i izdataka za 8,4 milijuna KM. No, bitno je da, i pored ovog deficita, na kraju 2018. godine akumulirani suficit iznosi 114,2 milijuna KM.

Izmjenama i dopunama prošlogodišnjeg Proračuna su, po osnovi prihoda, primitaka i financiranja, planirana sredstva od 2.989,7 milijuna KM. Od toga je ostvareno 2.412,9 milijuna KM, ili 81 posto planiranih.

Prihodi od poreza iznosili su 1.662,7 milijuna KM, neporezni su ostvareni sa 495,3 milijuna KM, dok su prihodi po osnovi financiranja iznosili 254,8 milijuna KM.

U odnosu na 2017. godinu, ostvareni prihodi, primici i financiranje manji su za pet posto ili 117,1 milijuna KM. Na to je izravno utjecalo nekoliko elemenata. Tako je primitak od sukcesije od 120 milijuna KM (klirinški dug bivšeg SSSR-a), ostvaren u rujnu 2017. godine. Prihodi od povrata anuiteta (sredstva krajnjih korisnika za otplatu kredita) bilježe značajan pad od 33 posto, odnosno manji su za 92,1 milijuna KM. Ostali prihodi od financijske i nematerijalne imovine u 2017. godini ostvareni su u iznosu od 24,3 milijuna KM, a odnose se na sredstva uplaćena od strane Union banke d.d. Sarajevo po Ugovoru o preuzimanju kreditnog portfelja. Konačno, naknade i pristojbe i prihodi od pružanja javnih usluga također bilježe pad od 27 posto i manji su za 28 milijuna KM.

Za razliku od ovih kategorija, prihodi od poreza na dobit sa ostvarenjem od 85 milijuna KM bilježe rast od 12 posto, odnosno 9,4 milijuna KM. Također, prihodi od neizravnih poreza od 1.577,7 milijuna KM su veći za tri posto ili 53,2 milijuna KM u odnosu na 2017. godinu.

U odnosu na prethodnu godinu, ukupni rashodi i izdaci bilježe istu razinu izvršenja. Međutim, ukoliko se promatra izvršenje po pojedinim kategorijama rashoda, evidentno je da su kapitalni transferi u značajnom porastu. Na poziciji kapitalnih transfera javnim poduzećima izvršenje je veće za šest posto, ili za 129, 1 milijuna KM. Najveći utjecaj na ovaj porast imao je kapitalni transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta od 153,0 milijuna KM.

Najveća izdvajanja po osnovi tekućih transfera i drugih tekućih rashoda odnose se na redovne mjesečne transfere za MIO (260,8 milijuna KM), za invalidnine (279,5 milijuna KM), za neratne invalidnine (139,7 milijuna KM), za provedbu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih odličja (15,3 milijuna KM) i za civilne žrtve rata (25,1 milijuna KM).

Važno istaknuti da je u okviru redovnog transfera za MIO isplaćeno 18,1 milijuna KM verificiranog duga prema ovom fondu.

 

POLITIKA UPRAVLJANJA INFORMACIONOM SIGURNOŠĆU

Vlada FBiH dala je saglasnost na Politiku upravljanja informacionom sigurnošću u institucijama Federacije BiH za period 2018.-2022. godina.

S ciljem izrade zakonskih i podzakonskih akata za provedbu ove politike, Vlada FBiH će formirati radnu grupu koja će joj, s ciljem omogućavanja provedbe ove politike, predložiti donošenje zakonskih i podzakonskih akata. Riječ je, prije svega, o Zakonu o informacionoj sigurnosti mrežnih informacionih sistema, te smjernicama o informatičkoj sigurnosti radnog mjesta, klasifikaciji informacionih resursa, korištenju prijenosnih uređaja, fizičkoj zaštiti informacija, kontroli pristupa i bilježenju događaja, te upravljanju sigurnosnim incidentima.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo