Ekonomija     | 25.04.2019. 12:56 |

ZDK najspremniji kanton za projekte javno-privatnog partnerstva u BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. aprila (FENA) - Eksperti za sektor javno-privatnog partnerstva iz Republike Hrvatske borave ovih dana u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su za predstavnike kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti te iz lokalnih zajednica danas održali i okrugli stol na kojem su prezentirali iskustva iz svoje zemlje.

Eksperti su, u okviru stručne misije Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije (TAIEX), analizirali i Zakon o javno-privatnom partnerstvu ZDK-a.

-Evropska komisija, kroz TAIEX inicijativu, prepoznala je ZDK kao jedan od najspremnijih kantona u provedbi projekata javno-privatnog partnerstva. Cilj inicijative usmjerava se na to da se potaknu institucije javne vlasti na unapređenje institucionalnih i zakonodavnih okvira prilikom pripreme JPP projekata - kazao je voditelj Odjela za ocjenu i odobravanje projekata JPP pri Agenciji za investicije RH Domagoj Dodig.

Napomeno je da su tokom boravka u ZDK te razgovora koje su vodili proteklih dana, uvidjeli spremnost i sposobnost Vlade ZDK za realizaciju projekata iz tog domena.

-Uvijek je potrebna politička podrška, bez koje nećete imati projekte JPP. Drugi su problem nedovoljna priprema, jer kada se govori o projektima JPP govorimo o dugoročnim investicijskim projektima, koji traju 30 pa i više godina, koji značajno utječe na jednu cijelu generaciju. Jer, u razdoblju pripreme projekata, definiraju se ugovorni odnosi - cijena koštanja javne usluge i kvaliteta. Prednost projekata JPP je u tome što donosi potrebnu razinu efikasnosti javnog sektora - ističe Dodig.

Ministar privrede ZDK-a Zlatko Jelić napomenuo je kako u katalogu projekata iz 2018. godine imaju ukupno 53 projekta, vrijednih ukupno oko 350 miliona KM.  

-Odlučili smo se na ovaj projekt, odnosno okrugli stol, da nam se ne desi da imamo katalog i zakon, a da nemamo projekata. Svi znamo da smo prvi u BiH potpisali ugovor iz JPP za izgradnju Interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica, a imamo i projekte koji su u realizaciji u općinama Usora, Doboj Jug i Breza. U pitanju su projekti LED rasvjete - napominje Jelić, koji dodaje da su ti projekti u fazi da načelnici općina potpišu ugovore o izradi studija opravdanosti.

Državni službenici u lokalnim zajednicama nisu, navodi, educirani za ovu oblast pa Ministarstvo traži načine da ih educira. Prošle godine realizirana je obuka za 30 državnih službenika, što je također finansiralo ovo ministarstvo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta