Bosna i Hercegovina     | 26.04.2019. 08:57 |

U Memorijalnom centru Potočari jučer zabilježeno više od hiljadu posjetilaca

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 26. aprila (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine jučer je posjetilo 50 nastavnika i 750 učenika sedmih razreda osnovnih škola s područja sarajevske općine Ilidža.

Osnovne škole s područja ove općine u okviru nastavnog plana i programa svake godine organiziraju posjetu Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Tokom posjete učenici su proučili Fatihu za nedužne žrtve, a zatim su im kustosi Memorijalnog centra održali historijski čas o genocidu koji se desio u Srebrenici.

Inače, veliki broj osnovnih škola sa područja Federacije Bosne i Hercegovine već duži niz godina dolazi u posjetu Memorijalnom kompleksu u Potočarima. Pored osnovaca iz općine Ilidža, Memorijalni centar su posjetili osnovci iz Kladnja, Kalesije i Gračanice.

U posjeti Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari jučer je boravila i grupa od 15 turista iz Italije te grupa od 40 turista iz Turske. 

Prema programu posjete Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, posjetioci su obišli mezarje i odali počast žrtvama genocida. Nakon obilaska mezarja posjetiocima je održan historijski čas u centralnom dijelu mezarja, zatim su obišli "Spomen sobu", te su u Multimedijalnoj sobi/Dokumentacionom centru SENSE gledali polusatnu video projekciju o genocidu u Srebrenici.

Obišli su potom i stalnu postavku "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice". 

Kustosi iz Memorijalnog centra Potočari za Fenu su kazali da pored najavljenih posjeta uvijek bude i nekoliko nenajavljenih.

Za danas su planirane posjete grupe iz Italije i Turske, posjeta Udruženja penzionera iz Busovače, JU OŠ. "Kamenica" Bihać, JU " Druga osnovna škola" Gračanica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo