Svijet     | 26.04.2019. 10:37 |

Putin: Pojas i put uklapa se u ciljeve Euroazijske ekonomske zajednice

FENA Internet

PEKING, 26. aprila (FENA) - Kineska infrastrukturna inicijativa Pojas i put savršeno je podudarna s ciljevima Euroazijske ekonomske unije, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putinovi komentari na forumu Pojas i put u Pekingu mogli bi pomoći u ublažavanju briga oko potencijalnih napetosti između Kine i Rusije, uzimajući u obzir rapidno širenje kineskog ekonomskog uticaja u centralnoj Aziji, tradicionalnoj ruskoj sferi uticaja.

Putin je poručio pred oko 35 čelnika koji prisustvuju konferenciji da se kineski potezi "savršeno uklapaju u naše planove".

Euroazijska ekonomska unija okuplja Rusiju s Armenijom, Bjelarusijom, Kazahstanom i Kirgistanom u zajedničkom tržištu koje ima za cilj ukloniti barijere slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i radne snage.

Pet država članica "jednoglasno podržavaju ideju povezivanja "euroazijske ekonomske zajednice" s inicijativom Pojas i put, kazao je Putin.

Pored prisustva konferenciji, Putin se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom. On je posjetio Peking nakon što je dovršio samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u ruskoj dalekoistočnoj luci Vladivostoku, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana