Bosna i Hercegovina     | 26.04.2019. 12:38 |

Skupština ŽZH-a u utorak usvaja Platformu za mir

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 26. travnja (FENA) - Skupština Zapadnohercegovačke županije (ŽZH) u utorak, 30. travnja, u okviru šeste redovne sjednice koja počinje u 11 sati, glasat će o usvajanju Platforme za mir.

ŽZH će, ovim činom, postati prva županija koja će usvojiti Platformu za mir te će, na taj način, poslati poruku da su građani Širokog Brijega, Posušja, Ljubuškog i Gruda, kao i dosad, opredijeljeni za sigurnu, prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu.

Platformu za mir do danas su usvojili Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, 12 lokalnih skupština i vijeća, te su je potpisali svi načelnici i gradonačelnici zajednica u kojima djeluje USAID-ov projekat PRO-Budućnost, potom mediji, vladika Grigorije, kardinal Vinko Puljić, muftija mostarski Salem ef. Dedović, udruge žrtava rata iz svih naroda, te devet parlamentarnih političkih stranaka.

"Platforma za mir" rezultat je intenzivnog i dugotrajnog rada USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS u više od 70 lokalnih zajednica u BiH i kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne terenske aktivnosti.

Ovaj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Generalna skupština usvojila budžet UN-a za 2022. godinu

Kremlj - Ustavne promjene u Rusiji stupaju na snagu 4. jula

Francuski parlament usvojio vanredni budžet, 110 milijardi eura za ekonomiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo