Bosna i Hercegovina     | 27.04.2019. 11:21 |

Knjiga 'Tragom drevnih Bošnjana' promovirana u Tešnju

FENA Saopćenje

TEŠANJ, 27. aprila (FENA) - Knjiga "Tragom drevnih Bošnjana“ autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića, predstavljena je sinoć u Tešnju.

Knjiga je rezultat petogodišnjeg istraživanja autora koji su uspjeli kreirati jezgrovito i pristupačno djelo, te pokušali dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću, historijske razloge mržnje prema Bosni i svemu bosanskom.

- Željeli smo otkriti šta je to uslovilo, oblikovalo narod ove države da on dan danas nudi drugima ljubav, poštuju komšiluk, nudi drugima mogućnost da žive ponosno i dostojanstveno, bez obzira na svu tu mržnju koja nas je okružila - kazao je Aličehić, napominjući da autori kroz ovo djelo ne žele nametati svoje vizije, vidike i zaključke.

Dodao je kako je nevjerovatno kolika se količina zabluda i laži, mržnje, servirala bosanskom narodu dugo vremena, te da dekonstrukcija tih laži iziskuje od svakog od nas mnogo truda.

Knjiga na svoj način nudi i promoviše, kako je kazao Galešić, ime Bosne koja je dovoljno široka za sve njezine ljude.

- Bosnu koja uključuje svoje različitosti, uključuje zvuk crkvenih zvona, ezana, liturgija diljem zemlje. Suština ideje bosanstva je isključivanje i neprihvatanje svakog oblika netolerancije, nesolidarnosti i neljudskosti - istakao je Galešić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo