Svijet     | 28.04.2019. 15:03 |

Izvjestilac za Zapadni Balkan: Srbija i Kosovo treba da pokažu volju

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 28. travnja (FENA) - Izvjestilac za Zapadni Balkan u njemačkom parlamentu Peter Beyer upozorio je da će EU perspektive Srbije i Kosova biti stavljene ad akta, ukoliko na sastanku u ponedjeljak u Berlinu ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije.

-Ovdje se ne radi o nekim konkretnim planovima s postavljenim uvjetima, nego o informativnoj i otvorenoj razmjeni stavova oko regionalnih tema. Osim toga možemo da se nadamo da će Srbija i Kosovo susret iskoristiti konstruktivno i da će razgovarati o procesu normalizacije. Jer, ako i dalje ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obje zemlje biti stavljene ad akta – poručio je Beyer.

Njemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmjeni teritorija više toliko ne govori, navodeći da bi pomjeranje granica po etničkim principima moglo da uzrokuje lančanu reakciju i zbog toga takav prijedlog treba da bude odbačen, prenosi Bata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron organiziraju u ponedjeljak u Berlinu sastanak sa zvaničnicima Zapadnog Balkana i Europske komisije, na koji su pozvani predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U Srbiji rekordna izlaznost birača za Hrvatski sabor

MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku

Na Kosovu Dan žalosti u spomen na žene i djevojke žrtve femicida

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana