Bosna i Hercegovina     | 29.04.2019. 13:51 |

Sve spremno za svečano otvaranje Aladža džamije u Foči 4. maja

FENA Elma Geca

FOČA, 29. aprila (FENA) – U skladu sa odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u subotu, 4. maja svečano će biti otvorena novoizgrađena Aladža džamija u Foči, što je ujedno centralni događaj obilježavanja Dana džamija u BiH, 7. maja – istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji upriličenoj u ovom vjerskom objektu.

Kako je kazao predsjednik Organizacionog odbora otvaranja Aladža džamije Ismail ef. Smailović, u proteklom periodu odbor je marljivo radio i proveo sve potrebne aktivnosti za pripremu otvaranja ovog vjerskog objekta.

-Radovi na ponovnoj izgradnji Aladže-Šarene džamije odnosno džamije Hasana Nazira su završeni, privode se kraju još neki sitni detalji kako bi sve bilo spremno za otvorenje u subotu, 4. maja od 11 sati. Rad odbora uz Rijaset IZ, pomogli su i državni organi, entitetske i kantonalne vlade, općine, brojni privredni subjekti, nevladine organizacije i pojedinci kojima će se OO zahvaliti nakon otvaranja Aladže - kazao je ef. Smailović.

Precizirao je da program previđa uvodni dio s određenim posebnim sadržajima koje je pripremio Odbor za program u saradnji sa eminentnim imenima iz oblasti kulturno-obrazovnog programa Hadžemom Hajdarevićem, Zeidom Šotom i drugim saradnicima. Svečano otvorenje Aladža džamije planirano je u 13 sati, a ovom činu prethodit će poruke domaćina, domaćih i međunarodnih diplomata, a svečanost otvaranja počet će dovom koju će proučiti bivši goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Uz reisu-l-ulemu bit će državni zvaničnici, vakifi, donatori i drugi gosti.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da je svečanost otvaranja ponovo izgrađene Aladža (Šarene) džamije, jedan od najvažnijih događaja za islamsku zajednicu, a posebno muftijstvo goraždansko od njegovog osnivanja. Ovu godinu na nivou muftijstva najavio je kao godinu Aladža džamije koja će biti obilježena nizom aktivnosti.

- Ponovna izgradnja ove Božije kuće bio je zahtjevan projekt na mnogo načina. Uspjeli smo zahvaljujući dragom Bogu, našoj volji, trudu i podršci prijatelja. Džamija je izgrađena na svoju 470. godišnjicu, jer prvi put je građena 1549. godine. Uspravljanje džamije Hasana Nazira, Aladže, je uspravljanje svih nas ili barem dobra prilika za to, u svakom smislu, vjerskom, duhovnom, kulturnom, civilizacijskom, političkom. Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj golemi projekt privedemo kraju i ovo je naš najbolji ramazanski poklon svim našim vjernicima - kazao je muftija goraždanski uz poziv svim vjernicima i prijateljima da dođu u Foču u subotu i podijele radost svečanog otvorenja džamije.

Sa sigurnosnog aspekta sve je spremno za doček brojnih gostiju u Foči, potvrdio je na pres-konferenciji načelnik PU Foča Velimir Kostović, kazavši da je u saradnji s MUP-om RS-a poduzeto niz mjera kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu.

-Održan je niz sastanaka na kojima je do najsitnijih detalja razrađen plan dočeka brojnih vjernika i gostiju na taj dan u Foči. Apelujem na goste da se pridržavaju uputa policijskih službenika koji će im od ulaska u grad, do kruga Aladže, davati upute -kazao je Kostović.

O tehničkim detaljima govorio je predsjednik SO Foča i član OO Izet Spahić, koji je takođe pozvao sve oni koji planiraju doći na otvaranje Aladža džamije, da poštuju upute policijskih službenika. Po njegovim riječima, napravljen je koncept za doček kako bi sve proteklo na najbolji način.

Kako je danas najavljeno, svečano otvarenje ponovo izgrađene Aladža džamije koja je sama po sebi monument, bit će obilježen posebnim programom. Za ovu priliku angažovani su najbolji izvođači duhovne muzike na čelu sa Zeidom Šotom, a tu su i Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Latif Močević, Šerif Delić i učači Kur'ana iz BiH i Turske. Prvi ezan u Aladži će proučiti hfz. Mustafa Isaković. Kroz povijest Aladže od njene izgradnje do danas, prisutne će voditi glumac Aldin Omerović.

Aladža džamija koja je od 1950. godine kao kulturni, historijski i religijski spomenik bila pod zaštitom države u statusu posebno značajnog objekta, uvrštena je na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Prva je u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bilski saradnik Mimara Sinana, Hasan Nazir, i njena najveća vrijednost je što su sve kasnije džamije građene po uzoru na nju.

Potpuno je porušena u augustu 1992. godine.

Ponovna izgradnja Aladža džamije ozvaničena je u martu 2014. godine potpisivanjem protokola između Generalne direkcije vakufa Turske i Vakufske direkcije u BiH, a kamen temeljac za njenu obnovu postavljen je 30. maja iste godine.   

Unutar kompleksa izgrađen je i muzejski objekt, imamski stan, šadrvan i turbe, a u sklopu vanjskog uređenja bit će izvršena i restauracija i sanacija postojećih mezara koji se nalaze unutar kompleksa. Za unutrašnju dekoraciju džamije koristile su se i zlatne sveske, odnosno zlatni listovi, na isti način kako je izvorno bila oslikana Aladža.

Projekt ponovne izgradnje Aladža džamije uradila je firma Delta 3 Infinitet Mostar uz nadzor i kontrolu Amira Pašića. Radove su izvodile firma "Sama Insaat“ iz Burse, "Bišina“ iz Mostara i "Karadrvo“ iz Fojnice, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma Arhi plus iz Mostara. Projekt ponovne gradnje džamije podržala je i ambasada SAD-a u BiH koja je osigurala finansijska sredstva za izradu projektne dokumentacije i za izradu mihraba, i oni su prvi donatori ponovne izgradnje Aladža džamije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pet lica iz Foče i dva iz Čajniča osumnjičeni zbog kladioničarskih prevara

Prohodan put od Foče prema Sarajevu

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'