Bosna i Hercegovina     | 29.04.2019. 15:09 |

Tematska sjednica Predstavničkog doma PFBiH o migrantskoj krizi 13. maja

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić na današnjoj sjednici Kolegija zakazao je za 13. maj održavanje tematske sjednice posvećene migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu.

- Na sjednicu će biti pozvani predstavnici sigurnosnih agencija u BiH, premijer Unsko-sanskog kantona, ministrica zdravstva USK i policijski komesar. Oni će predložiti zaključke koji će naravno moći korigovati poslanici, a tek nakon rasprave kao rezultat ove sjednice trebao bi biti usvojen određen broj zaključaka - potvrdio je Feni Karajbić.

Smatra da se rješavanjem problema u vezi migrantske krize treba baviti prije svega država Bosna i Hercegovina jer je Granična policija BiH u tom pitanju najodgovornija, odnosno potrebno joj je povećanje kapaciteta kako bi se bolje zaštitila granica.   

U cilju iznalaženja rješenja kako Federacija može pomoći USK, podsjeća, u petak, 26. juna svi su poslanici iz ovog kantona održali sastanak u Bihaću sa predstavnicima drugih nadležnih institucija.

Inicijator sastanka, kao i tematske sjednice je poslanik Hamdija Abdić (SDA), koji je poručio da je namjera da se USK-u pruži konkretna pomoć iako Federacija po pitanju migrantske krize ima najmanje nadležnosti od svih nivoa vlasti.

Abdić je prošle sedmice uputio Predstavničkom domu i Vladi Federacije inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojom bi se Bihaću i Velikoj Kladuši obezbijedilo posebne koeficijente za saniranje ekonomske štete uzrokovane migrantskom krizom.

- Na ovaj način Predstavnički dom i Dom naroda FBiH bi pokazao volju da barem dijelom obeštete odnosno pokažu solidarnost prema Bosanskoj Krajini, Gradu Bihaću i Općini Velika Kladuša koji zaista trpe veliku štetu na ekonomskom, ekološkom i svakom drugom planu. Moram istaći da je trend odlaska mladih iz ovih krajeva bio i prije migrantske krize ali se ovom pojavom u najmanju ruku udvostručio. Naglašavam i to da zbog medijske kampanje oko migrantske krize mnogi investitori koji su imali namjeru ulaganja u Grad Bihać i Općinu Velika Kladuša svoje investicije su obustavili ili su odustali od njih. Naglašavam da je turizam u Gradu Bihaću bio u velikom usponu, međutim može se primijetiti da je u zadnje vrijeme u rapidnom padu - obrazložio je ovu inicijativu Abdić, te zaključio da računa na razumijevanje i podršku svih zastupnika, bez obzira na stranku iz koje dolaze.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana