Regija     | 29.04.2019. 18:01 |

Plenković: Hrvatskoj je važno da ju Njemačka i Francuska smatraju partnerom

FENA Agencije

BERLIN, 29. travnja (FENA) - Hrvatskoj je važno da ju Njemačka i Francuska percipiraju kao važnog aktera u rješavanju neriješenih problema i kao zemlju koja će svoje predsjedanje EU-om iskoristiti da tema odnosa prema zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković uoči susreta predstavnika zemalja zapadnog Balkana i Europske unije u ponedjeljak u Berlinu.

-Za nas je posebno važno da i Njemačka i Francuska percipiraju Hrvatsku kao važnog aktera u rješavanju neriješenih problema i kao zemlju koja će svoje predsjedanje Vijećem Europske unije iduće godine iskoristiti da tema odnosa prema zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu - rekao je hrvatski premijer novinarima.

Izjavio je kako od današnjeg susreta očekuje pozitivne impulse za regiju jugoistočne Europe glede približavanja Europskoj uniji i kako Hrvatska u tom procesu igra važnu ulogu.

Po njegovim riječima, taj susret trebao bi poslati nekoliko važnih signala kada je u pitanju odnos EU-a prema zapadnom Balkanu, prenosi Hina.

-Na današnjem sastanku bit će riječi o tri točke: prva je da se još jednom istakne europska perspektiva zemalja u regiji, druga je da se pokuša potaknuti Srbiju i Kosovo na normalizaciju odnosa i treća da se vidi kako rješavati problem u regiji i kako pomoći i dinamizirati put ovih zemalja prema Europskoj uniji - rekao je Plenković.

Ocijenio da je dobro da se sastanak događa sada uoči procjene napretka pojedinih zemalja koji će krajem mjeseca objaviti Europska komisija.

Kazao je i kako trenutno vlada pozitivna atmosfera glede dogovora Grčke i Sjeverne Makedonije oko imena i da se ta atmosfera želi iskoristiti za pronalazak rješenja i za problem odnosa Srbije i Kosova.

Hrvatski premijer današnji sastanak u Berlinu vidi kao jedan od elemenata približavanja zemalja regije jugoistočne Europe Europskoj uniji.

-Jedan format je onaj kojim će Hrvatska predsjedati sljedeće godine sa svim članicama Europske unije a drugi je onaj u sklopu Berlinskog procesa s nekoliko zemalja, a ovoj grupi se nedavno pridružila i Poljska- rekao je Plenković.

On je ponovio da će u sklopu pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a posjetiti i sve susjedne zemlje pa i Srbiju.

Plenković je u Berlinu potvrdio da će njemačka kancelarka 18. svibnja posjetiti Hrvatsku i kazao je kako on to doživljava kao snažnu poruku i potvrdu jakog položaja koji HDZ uživa unutar Europske pučke stranke.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana