Ekonomija     | 30.04.2019. 10:50 |

Saradnja poreznih inspektora i policije u ZDK-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. aprila (FENA) - Vršilac dužnosti direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut potpisali su Protokol o međusobnoj saradnji, kojim su institucionalno definisali dosadašnju uspješnu saradnju.

Porezna uprava FBiH, kako je najavio Isović, iza prvomajskih praznika organizirat će rad u dvije smjene te rad svojih inspektora do 21 sat, a u čemu će im na terenu asistirati i policajci.

-Protokol će dovesti do toga da budemo i efikasniji u našem budućem radu - kazao je Isović, dodajući da su u protekla dva mjeseca intenzivne saradnje, na osnovu više od 650 informacija koje su dobili od MUP-a ZDK, izvršili više od 170 kontrola te utvrdili značajan broj poreznih obaveznika koji nisu poštovali zakonske propise.

Utvrđeno je da je 29 objekata ili subjekata radilo bez bilo kakvog rješenja za rad, a otkriveno i prijavljeno novih 39 radnika.

-Ako posmatramo samo ovaj zadnji period broja porasta zaposlenih u ZDK, možemo reći da je taj rast u zadnjih nešto više od mjesec dana bio preko 710 radnika. Vjerovatno u tom porastu ima dobar uticaj i ovakve saradnje - istakao je Isović.

On je pozvao sve poslodavce u ZDK-u i uopće u FBiH da prijavljuju svoje radnike, jer na taj način štite sebe i od odgovornosti, sankcija i drugih mjera koje poduzima porezna Uprava.

Najavio je kako planiraju saradnju razviti i sa svim ostalim kantonalnim MUP-ovima.

-Naša saradnja se ogleda u razmjeni podataka, do kojih policijski službenici dođu prilikom obavljanja redovnih poslova, a koji su dragocjeni za rad Porezne uprave i Uprave za inspekcijske poslove - kazao je komesar Šut.

Naglasio je da i na ovaj način žele iskazati opredjeljenost za dobru i kvalitetnu saradnju sa svim državnim organima koji su na tragu borbe protiv sive ekonomije i sivog tržišta rada te ozdravljenju državnih fondova, kao što je Fond PIO/MIO.

-Radimo 24 sata, 365 dana u godini i itekako možemo doći do podataka - ističe Šut, koji dodaje da u razmjeni s drugim institucijama ti podaci imaju direktne efekte za rad Porezne uprave i Uprave za inspekcijske poslove.  

Posebno su, ističe, značajni indirektni efekti poboljšanja, jer se radi o stotinama novoprijavljenih radnika.

 

Novi ministar MUP-a ZDK Dario Pekić dao je podršku potpisanom Protokolu te da će on i njegovi saradnici učiniti sve da bude kvalitetno proveden.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

PUFBiH - Na području SBK u izvršenim kontrolama izrečene kazne u iznosu 76.400 KM

MUPZDK poduzima planske aktivnosti na obezbjeđenju utakmice BiH - Ukrajina

PUFBiH - Rokovi za podnošenje Godišnje prijave poreza na dohodak i Prijave poreza na dobit

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom