Svijet     | 30.04.2019. 13:41 |

Laburisti na današnjem sastanku utvrđuju stav o drugom Brexit referendumu

FENA Internet

LONDON, 30. aprila (FENA) - Britanska vodeća opoziciona Laburistička stranka sastaje se danas kako bi utvrdila poziciju prema tome da li da traži drugi referendum o bilo kakvom sporazumu o Brexitu u okviru svoje predizborne kampanje za evropske izbore koji će biti održani narednog mjeseca.

Dok je britanski odgođeni odlazak iz Evropske unije daleko od jasnog, čelnik Laburista Jeremy Corbyn pod pritiskom je brojnih poslanika i članova stranke da izrazi podršku drugom referendumu o sporazumu o Brexitu.

- Stranka je do sada zauzimala poziciju da će podržati takvo glasanje samo u cilju izbjegavanja, kako ga naziva, "štetnog torijevskog Brexita", ili da spriječi Britaniju da napusti blok bez sporazuma - u scenariju od koga poslovna zajednica posebno strepi.

Izvor iz Laburističke stranke saopćio je da današnji sastanak Nacionalnog izvršnog komiteta Laburista najvjerovatnije neće donijeti pomake s trenutne pozicije, što znači da Laburisti neće održati drugo glasanje ukoliko se osigura njihov plan Brexita.

Sporazum premijerke Therde May o Brexitu tri puta je odbio parlament, prisiljavajući konzervativnu čelnicu da otvori pregovore s Laburistima u pokušaju da pronađu zajednički teren i da izbjegne britansko učešće na evropskim izborima.

Nakon skoro četiri sedmice razgovora, laburistički izvori saopćili su u ponedjeljak da se razgovori s vladom odvijaju u boljem tonu i da su ministri pokazali izvjesnu spremnost na njihove poteze, ne nudeći konkretne detalje. 

Dok vrijeme, međutim, ističe, a novi rok Brexita od 31. oktobra se približava, stranke se pripremaju za evropske izbore, nudeći potencijalno bojno polje između onih koji žele da ostanu u EU i onih koji podržavaju jasan razlaz s blokom, prenosi Reutrers.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanska Laburistička partija zadala dvostruki udarac konzervativcima premijera Sunaka

Ardern preuzima ulogu čelnice novozelandske agencije za borbu protiv online ekstremizma

Draghi nije zainteresiran za posao zvaničnika EU

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije