Regija     | 30.04.2019. 15:32 |

Srbija primila zahtjev za izručenje Marovića

FENA Agencije

BEOGRAD, 30. aprila (FENA) - Ministarstvu pravde Srbije stigla je molba Crne Gore za izručenje nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, kao i zahtjev da njegov sin Miloš kaznu na koju je osuđen u Kotoru izdržava u Srbiji, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu.

Zahtjevi Crne Gore sa propratnom dokumentacijom bit će proslijeđeni nadležnom sudu na dalje postupanje, dodaju u srbijanskom Ministarstvu pravde.

Nadležni sud treba da odluči da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Marovića, odnosno za izvršenje kazne na koju je njegov sin osuđen u Osnovnom sudu u Kotoru.

Nadležnost suda bit će opredijeljena prema mjestu njihovog prebivališta, odnosno boravišta u Srbiji.

Za Svetozarom Marovićem je 2017. godine Crna Gora raspisala Interpolovu potjernicu, jer nije dostupan toj državi u kojoj treba da odsluži kaznu od tri godine, na koju je osuđen 2006. godine zbog zloupotrebe službenog položaja i da je oštetio budvansku opštinu za milionske iznose, prenijeli su ranije crnogorski mediji.

Crnogorsko Ministarstvo pravde saopštilo je prošle sedmice da molbom traži izručenje Marovića, iako Srbija nije postupila po potjernici, odnosno nije ga uhapsila.

"Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljivao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje", navedeno je u tom saopštenju.

Crnogorsko ministarstvo je takođe proslijedilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koja je izrečena Milošu Maroviću, bude izvršena u Srbiji, pošto je nedavno po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo.

Njemu je dodijeljeno državljanstvo Republike Srbije, a prema važećim međunarodnim ugovorima Srbija nije u obavezi da izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine, prenosi Tanjug.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'