Kultura     | 01.05.2019. 12:00 |

'Sjećaš li se Doli Bel' najbolja predstava XVIII festivala bh. drame

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. maja (FENA) - XVIII festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. je počeo u srijedu, 24. aprila i trajao je do utorka, 30. aprila.

U okviru Takmičarskog programa je odigrano sedam predstava od čega je pet predstava u produkciji bh. teatara, jedna predstava iz Republike Srbije i jedna u koprodukciji mostarskog i dubrovačkog kazališta.

Predstave u okviru Takmičarskog programa je ocjenjivao Stručni žiri, Novinarski žiri i Žiri publike. Stručni žiri je radio u sastavu: predsjednik Darko Cvijetić, pozorišni reditelj, pisac i glumac iz Prijedora, Bosna i Hercegovina (Pozorište Prijedor), članica Nives Ivanković, glumica iz Splita (prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split) i član vanr. prof. Almir Imširević, dramski pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva (Odsjek za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu).

Novinarski žiri je radio u sastavu: predsjednik Mladen Bićanić, član Draženko Jurišić i član Danko Travar. Žiri publike je radio u sastavu: predsjednica Ajla Suljić-Ormanović, član Nedžib Smajlović i član Alen Redžić.

Stručni žiri je dodijelio ukupno 11 festivalskih nagrada. Prema odluci Stručnog žirija Nagradu „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni dramski tekst je osvojio Darijo Bevanda za tekst „Pink Moon“ u režiji Saše Peševskog i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ prema djelu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Nagrada za najbolju režiju prema odluci Stružnog žirija je pripala Kokanu Mladenoviću  za režiju predstave „Sjećaš li se Doli Bel“.

Nagradu za najbolju glumicu Festivala je osvojila Gordana Boban, a nagradu za najboljeg glumca je osvojio Emir Hadžihafizbegović, za uloge u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca je pripala Davoru Goluboviću, a nagrada za najbolju epizodnu ulogu je osvojila glumica Elma Juković, za uloge u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“.

Nagrada „Radovan Marišić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave je pripala Vesni Redžić za scenografiju u predstavi „Logorilijada“ u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske iz Zagreba. Specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru Stručni žiri je dodijelio ansamblu predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Nagradu za najbolju scensku muziku je osvojila Kaća Hadžifejzović za muziku u predstavi „Majka ili Sve lutke idu u raj“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra – SARTR. Nagradu „Antun Marinić“ za scenski pokret Stručni žiri je dodijelio Branku Bankoviću za scenski pokret u predstavi „Majka ili sve lutke idu u raj“. Stručni žiri je sve odluke donio jednoglasno.

Novinarski žiri je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio predstavi „Pink Moon“, prema tekstu Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema odluci Žirija publike nagrada za najbolju predstavu u cjelini je pripala predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ prema djelu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55. Nagrada za najbolju glumicu prema odluci Žirija publike je pripala Gordani Boban, a nagrada za najboljeg glumca Emiru Hadžihafizbegoviću, za uloge u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“.

Ponoćnom konferencijom za medije je zvanično okončan XVIII festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. Nagrade će laureatima biti uručene na matičnim scenama, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo