Bosna i Hercegovina     | 04.05.2019. 12:57 |

Dovište u Blagaju okupilo više hiljada vjernika

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 4. maja (FENA) - Na vrelu Bune u Blagaju danas je upriličena centralna svečanost ovogodišnje 44. manifestacije "Dani mevluda i zikra" koja je okupila više hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i svijeta.

U nesvakidašnjem ambijentu blagajske tekije na centralnoj svečanosti imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Tekija na vrelu Bune, po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, oaza je duhovnosti, mira, spoznaje i nadahnuća i ona je kroz stoljeća inspirisala brojne generacije vjernika koji su u tom ambijentu savršenog sklada i prirodnih ljepota od Boga darovanih tražili smisao ovozemaljskog života i inspiraciju za nova životna pregnuća i napore. 

- U ovoj prekrasnoj oazi vjere i duhovnosti smiruju se srca vjernika, približavaju se, otopljavaju i povezuju, okupljaju u vjeri u dragoga Boga i iskazuju ljubav prema poslaniku Muhammedu a.s. - kazao je za Fenu muftija Dedović.

Danas su, smatra muftija, iznimno važni susreti i okupljanja vjernika koja čovjeka podsjećaju da on nije sam na ovome svijetu, da postoji zajednica vjernika kojoj on pripada i da u njoj traži svoj put te da oni koji se nose s različitim životnim teškoćama imaju priliku da se izbore s kušnjama i vrate na dostojan moralni put.

Dovište u Blagaju, kako je istakao, jedno je od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH, već i šire. To je mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru i osnažuje 'naš duh da istraje u očuvanju svoga vjerskog, kulturnog, tradicijskog, jezičnog i nacionalnog identiteta na ovom prostoru Hercegovine'.

- Tradicija mevluda je stara koliko je stara i naša vjera i u tradiciji bh. muslimana dovišta su duboko ukorijenjena i utkana u živo biće vjerske i duhovne prakse. Kao takvo, blagajsko dovište se izdvaja i poslije Ajvatovice zauzima primat - ocijenio je.

Ovo dovište, navodi muftija, ima svoju višestoljetnu tradiciju što govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore.

- Ono je nakon određenog prekida u 20. stoljeću obnovljeno i danas s raznolikim sadržajem, sa svojom porukom i brojnošću ljudi koje privlači samo po sebi svjedoči o tome koliko je značajno ne samo u ovim našim hercegovačkim, nego i u širim evropskim okvirima - poručio je muftija Dedović.

Ovogodišnji "Dani mevluda i zikra", koji su glavna godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog, održavaju se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a bit će zatvoreni 9. maja na mostarskim Šehitlucima dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Masovna tučnjava ispred noćnog kluba u Blagaju

Mladi u Blagaju obilježili Dan nezavisnosti BiH

Obilježavanje 29. godišnjice operacije 'Jesen 94' - Blagaj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'