Bosna i Hercegovina     | 04.05.2019. 13:15 |

Ministar Ersoy: Aladža džamija simbol ideala budućnosti

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, koji predvodi delegaciju te zemlje na ceremoniji otvaranja Aladža džamije u Foči, izjavio je danas kako obnova ovog dragulja bh. kulturne baštine pokazuje da rasizam i mržnja mogu nanijeti štetu samo materijalno, ali da ne mogu naškoditi kulturi suživota i duhu bratstva koji u BiH i Balkanu vladaju vijekovima.

- Naša je dužnost, umjesto da gradimo budućnost na bolovima iz prošlosti, stvaramo i djelujemo u skladu s idejom, idealom budućnosti u kojoj ćemo biti sigurni da se velika bol više nikada neće ponoviti. Aladža džamija koja se danas u svoj svojoj veličanstvenosti uzdiže, simbol je ovog ideala na ovim prostorima - kazao je ministar Ersoy, obraćajući se sudionicima svečane ceremonije otvaranja ponovno izgrađene Aladža džamije.

Podsjetio je u tom kontekstu na poruke prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je svojevremeno kazao - da  niko ne traži osvetu, nego da traži pravdu, te da osveta pokreće lanac zla kojem nema kraja, odnosno da ne treba živjeti u prošlosti, ali da je ne treba ni zaboraviti.

Ministar Ersoy istaknuo vezu koji Aladža džamija ima s podnebljem i identitetom karakterističnim za BiH, te pohvalio angažman sviju koji su bili uključeni u njenu obnovu.

- Od birokrate do službenika, od zanatlije do arhitekte, od akademaca do građana, svi vi koji ste uložili trud da se ova ostavština naših predaka ponovno izgradi, ne zaboravite ovaj dan nikada - poručio je, potcrtavajući spremnost njegove zemlje da i nadalje podržava projekte koji svjedoče zajedničke vrijednosti i historiju.

Aladža (Šarena) džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Izgrađena je polovinom 16. stoljeća, te je od 1950. godine bila pod zaštitom države.

Ovaj vjerski i kulturno-historijski spomenik, uvršten u bh. kulturnu baštinu i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, porušen je tokom agresije na BiH 2. augusta 1992. godine, a njegova obnova počela je 2014. godine, tačnije polaganje kamena temeljca obavljeno je 30. maja, te su, nakon opsežnih pripremnih radova, 14. decembra 2014. počeli radovi na ponovnoj izgradnji tog bisera osmanske arhitekture.

Vrijednost projekta ponovne izgradnje džamije je oko pet miliona KM, a realiziran je na temelju Protokola, potpisanog 10. marta 2014. godine između Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Ovaj projekt podržala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koja je osigurala finansijska sredstva za izradu projektne dokumentacije i za izradu mihraba, i oni su prvi donatori ponovne izgradnje Aladže.

Projekat ponovne izgradnje Aladža džamije uradila je firma Delta 3 Infinitet Mostar uz nadzor i kontrolu Amira Pašića. Radove su izvodile firma “Sama Insaat“ iz Burse, “Bišina“ iz Mostara i “Karadrvo“ iz Fojnice, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma Arhi plus iz Mostara.

Aladžu je polovinom 16. stoljeća izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana. Džamija se izdvaja karakterističnom ornamentikom. Ukrašena je skladnim bojama, pa je nazvana Aladža što u prijevodu znači šarena.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Foča dobija moderan fudbalski teren

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom