Bosna i Hercegovina     | 05.05.2019. 13:57 |

Cvijanović: Sjećajući se prošlosti gledati u budućnost

FENA Dušica Stanojević

KOZARSKA DUBICA, 5.maja (FENA) – Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović rekla je u Donjoj Gradini da je važno iskazati poštovanje prema nevino stradalim žrtvama te dolaziti na to mjesto, sjećajući se prošlosti, ali istovremeno, gledajući u budućnost, slaviti život.

U obraćanju prisutnima, tokom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Cvijanović je navela da na tom mjestu tišina najglasnije govori i da joj nisu potrebne riječi.

Ukazala je na, kako je dodala, masovnost i svirepost počinjenog zločina i patnje kroz koje su prošle žrtve, među kojima i djeca.

-Mi danas živimo u slobodi i imamo RS. Mir, stabilnost i razvoj su naši glavni politički ciljevi. Želimo da sarađujemo sa svima i da našoj djeci i budućim generacijama ostavimo bolje uslove za život i vrijeme koje će biti manje bremenito od vremena u kojem su živjele naše i ranije generacije – naglasila je entitetska predsjednica. 

Važno je, dodala je, da se čuvaju i jačaju institucije RS, a da se u okviru BiH očuva balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju.

-Istorija našeg prostora prepuna je crno-bijelih percepcija, iskrivljenih slika i nametnutih stereotipa o krivcima i žrtvama.  Nažalost, i danas postoji veliko nerazumijevanje i u BiH i o BiH. Naša je obaveza da govorimo jezikom istine i da pamtimo prošlost i poštujemo žrtve da bismo spremnije i odgovornije gradili budućnost – ustvrdila je Cvijanović.

U Donjoj Gradini je govorio i profesor Gideon Greif iz Izraela, koga je Vlada RS, 7.februara, imenovala za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu, protiv čijeg formiranja su bošnjački zvaničnici i udruženja stradalih Bošnjaka.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu