Kultura     | 06.05.2019. 13:05 |

Izvedba 'Ay Carmele' 15. maja u prostoru Spomen-parka Vraca

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Predstava Jose Sinisterrae "Ay Carmela“ reditelja Roberta Reponje bit će odigrana 15. maja na prostoru Spomen-parka Vraca u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. 

Dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić i direktor SARTR-a Aleš Kurt danas su na konferenciji za medije kazali da je cilj zajedničkog projekta oživljavanje Spomen-parka Vraca, kao jednog od najvećeg resursa grada, a koji godinama stoji zanemaren.

Ukazali su na višestruko značenje igranja predstave Ay Carmela u ambijentu Spomen-parka Vraca koji je od austrougarske vojne tvrđave pretvoren u službeno stratište građana Sarajeva tokom 2. svjetskog rata, a u ratu 1992-1995. godine s tog mjesta je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera.

SARTR-ova kultna predstava "Ay Carmela“, u kojoj igraju igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić, bit će posvećena ratnim žrtvama, čija su imena - njih 9.091, uklesana na ploči na Spomen parku-Vraca.

Glumci Selma Alispahić i Dragan Jovičić ističu da je tokom proteklih 20 godina predstava "Ay Carmela" postala misija, ne samo umjetnika, nego i SARTR-a, jer je 1992. godine značila krik umjetnika protiv užasa fašizma koji se dešavao.

Ulaznice za predstavu su besplatne, ali s obzirom da je broj mjesta ograničen, neophodno je da svi koji žele osigurati prisustvo, prethodno rezervišu kartu.

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iduće sedmice počinje rekonstrukcija vrtića 'Kolibri' u Kolodvorskoj

Finansijska podrška Grada Sarajeva bh. sigurnim kućama se nastavlja

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta