Kultura     | 06.05.2019. 14:18 |

U Galeriji Zvono izložba 'Me, myself and I' Zorana Lešića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Izložba „Me, myself and I“ autora Zorana Lešića bit će otvorena  večeras u  sarajevskoj Galeriji Zvono.

Zoran Lešić je nakon glumačkog studija i glumačkog angažmana u Kamernom teatru 55, osamdesetih godina počeo da se bavi pozorišnom fotografijom, dizajnom pozorišnih plakata i asistiranjem redateljima. Prelazak u drugi medij podrazumijevao je i rezultate, te je, između ostalog, trostruki dobitnik Sterijine nagrade za pozorišnu fotografiju

Izložba  „Me, myself and I“ podrazumijeva nekoliko nivoa i za njenu višeslojnost autoportret je bio polazna osnova, koju zatim oplemenjuje različitim scenskim sredstvima i koji u konačnici tvore pozorišne plakate za predstave čiji izbori sugeriraju različite intimne poruke ili koji se referiraju i na ukupne društvene prilike.

U najkraćem, postavka „Me, myself and I“ su sasvim drukčiji pozorišni plakati, nastali prema motivima pozorišnih predstava, na kojima je glavni junak, u različitim scenskim izdanjima, sam autor, fotograf, glumac, redatelj i dizajner Zoran Lešić.

Prilikom susreta s novinarima, Zoran Lešić je rekao da na ovom projektu radi deset godina,a počelo je tako što je želio da uradi selfi.

-Ja  ne umijem praviti selfije kao ostali, da budem jako lijep. Tako odlučim da pravim portrete  i da ih stavljam u format pozorišnog ili filmskog plakata. Shvatio sam da kroz plakate mogu puno toga da kažem, svojih privatnih ,ličnih priča  -izjavio je Lešić.

Kaže da je kao glumac  želio  da igra  puno stvari, te je sve što nije nikad odigrao stavio na svoje plakate.

Nakon što je radio 18 godina kao oficijelni fotograf tužilaštva u Haškom tribunalu, kaže da se nagledao  ljudske tuge za tri života.

Ipak, napominje  da ga je život naučio da bude pozitivan ,te da je sretan čovjek.

- Ovo što radim je moje zadovoljstvo, iako neki  portreti izgledaju sumorni.Iako nose neke možda  jake teme, u dubini  su svi pozitivni. Ja kroz njih mislim da može biti puno bolje - poručio je Lešić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana