Svijet     | 07.05.2019. 08:47 |

Put Albanije prema Europskoj uniji i dalje prepun izazova

FENA Cvita Kusić

TIRANA, 7. svibnja (FENA) - Albanija će ovaj tjedan ugostiti summit Procesa Brdo-Brijuni, hrvatsko-slovenske inicijative osmišljene kako bi se ubrzalo približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, dok je i sam put Albanije prema punopravnom članstvu u Uniji neizvjestan i prepun izazova.

 Proces Brdo-Brijuni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na europskom jugoistoku i stvorili preduvjeti za proširenje Europske unije na taj dio kontinenta. U Procesu sudjeluju i Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, zemlje koje su u različitim fazama približavanja EU-u.

 U Tirani se u srijedu i četvrtak održava sastanak na vrhu te inicijative na kojem se očekuje sudjelovanje svih šefova država ili vlada uključenih zemalja.

 U vrijeme dok organizira summit, status Albanije glede procesa proširenja i dalje je nesiguran: čelnici zemalja Europske unije trebali bi za dva mjeseca donijeti odluku o tome hoće li napokon pokrenuti pristupne pregovore s tom zemljom. Istodobno Albaniju potresa politička kriza popraćena zasad mirnim prosvjedima oporbe, no i vlast i oporba jedinstveni su u želji da se zemlja što je prije moguće priključi Europskoj uniji, a potpora albanske javnosti za članstvo u Uniji i dalje ostaje na rekordno visokoj razini.

 Europsko vijeće trebalo bi na summitu u lipnju, koji će se održati nakon izbora za Europski parlament, odlučiti o tome jesu li se stekli uvjeti za formalno otvaranje pregovora s Albanijom, te sa Sjevernom Makedonijom koja je nedavno postigla sporazum s Grčkom o imenu i time uklonila najveću prepreku za početak pregovora.

 Albanija je počela pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju još 2003. Taj je sporazum potpisan u lipnju 2006., a tri godine kasnije zemlja je uputila formalni zahtjev za članstvo. U međuvremenu je Albanija postala punopravna članica NATO-a. U lipnju 2014. Europska unija formalno je odobrila Albaniji status službenog kandidata za članstvo no od tada se zemlja nalazi u europskoj čekaonici gdje čeka odluku o formalnom početku pregovora, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom