Bosna i Hercegovina     | 07.05.2019. 09:36 |

UDIK - Godišnjica osnivanja logora Luka u Brčkom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u saopćenju za javnost podsjeća da je na današnji dan 1992. godine osnovan logor Luka u Brčko, čija je osnovna funkcija bila mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja tadašnje opštine Brčko.

- Nakon nasilnog preuzimanja vlasti, a na inicijativu lokalnih samoproglašenih brčanskih vlasti predvođenih Srpskom demokratskom strankom, osnovan je koncentracioni logor Luka u kome su sistematski vršena zatvaranja i ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom s područja te opštine – navode iz UDIK-a.  

Logor Luka je zatvoren u augustu iste godine, zbog pritiska međunarodne javnosti, a logoraši su prebačeni u logor Batković kod Bijeljine.

- Treba napomenuti, da se i pored logora Luka, na području Brčkog nalazilo nekoliko stratišta na kojima su tokom posljednjeg rata mučeni i zlostavljani Bošnjaci i Hrvati, kao što su DTV Partizan, Hotel Posavina i zgrada Policijske uprave Brčko - ističu iz UDIK-a.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić kaže da "Logor Luka u Brčkom ostaje kao tužna priča i poraz za suočavanje s prošlošću".

- Na zid logora je prije nekoliko godina postavljena spomen-ploča ubijenima, na kojoj nisu upisana imena stradalih, kao ni to čija vojska je držala Bošnjake i Hrvate zatočene u tom logoru. Za nas, kao predstavnike civilnog društva, to je strašno, jer preuzimanje odgovornosti za ratne zločine čini osnovni put ka pomirenju. To nismo imali u Brčkom, nego smo dobili koncept pomirenja bez odgovornosti. Iz tog razloga, naša najveća nada je upućena ka budućim generacijama, da će oni shvatiti značaj pomirenja, jer to ove generacije nisu uspjele - kazao je.

U saopćenju za javnost navode da je za ratne zločine u Brčkom, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) suđeno Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću.

- Goran Jelisić zvani Srpski Adolf je osuđen na 40, Ranko Češić na 18, Momčilo Krajišnik na 20 i Biljana Plavšić na 11 godina zatvora. Oni su oslobođeni optužbe za genocid i osuđeni za zločin protiv čovječnosti, usprkos činjenici da su imali namjeru djelomičnog uništenja nacionalne grupe Bošnjaka i Hrvata, odnosno da su (Jelisić i Češić) počinili mnogobrojna ubistva logoraša sa genocidnom namjerom - navode iz UDIK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

Godišnjica zločina na području Čajniča, 138 nestalih osoba

Ćudić: Spomenička kultura jedan od alata izgradnje nacionalnog identiteta

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!