Bosna i Hercegovina     | 07.05.2019. 13:35 |

Bosna je imala dijalog kad ga druge zemlje nisu znale

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. maja (FENA) – “Sarajevo i religijska pluralnost” naziv je okruglog stola održanog danas u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna u sklopu  internacionalne konferencije „ Sarajevo i svijet“.

Mehmedalija Hadžić, koji je na ovom skupu govorio o interrreligijskim dijalozima u bosanskoj savremenosti, istakao je u izjavi medijima da je dijalog suštinsko pitanje čovjeka i svijeta , te da jedino preko dijaloga čovjek dolazi do drugoga odnosno do sebe, a onda i do zajedništva.

Ipak, govoreći o dijalozima danas rekao je da kod njega postoji doza pesimizma kad je riječ o međureligijskim dijalogu, ne samo u BIH i Sarajevu nego i u cijelom svijetu.

- Svijet ide u jednom pogrešnom pravcu. Zato je i naše stanje u Bosni teško. Nekad je ovdje u BIH bilo idealno stanje. Bosna je imala dijalog kad ga druge zemlje nisu znale. Razgovarali su obični ljudi, nisu to bile akademske rasprave -naveo je Hodžić dodavši da o univerzalnim vrijednostima običan čovjek zna  bolje govoriti i bolje ih doživljava.

Hodžić je istakao da su nakon rata u BiH te osnovne vrijednosti dovedene u pitanje, ali da se pokušava vratiti na ono što je suštinsko i za čovjhka i za svijet.

Fra Ivo Marković, koji je govorio o temi „Perspektiva odnosa kršćana i muslimana“ naveo je da globalizacija „prisiljava“ i kršćanstvo i islam da se nakon razlaza sada okreću jedni drugom i  da se to već  dešava

Marković je rekao da postoji puno inicijativa u korist zajedništva te da su mladi ljudi siti podjela, dodavši da se treba okrenuti životu iz perspektive budućnosti.

- Mi gledamo kako današnji konflikti sa migracijama, islamofobijama razjedinjuju svijet. A ne gledamo s druge strane, da to pokreće i pozitivne energije – kaže Marković.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Međunarodni forum Bosna organizira konferenciju 'Globalna etika, urgentni izazovi i pitanja'

Rusmir Mahmutćehajić izabran za redovnog člana Evropske akademije znanosti i umjetnosti

O bosanskoj pluralnosti na Mostarskom ljetu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta