Ekonomija     | 08.05.2019. 13:42 |

Radnici preduzeća 'Zenicatrans' blokirali autobusku stanicu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 8. maja (FENA) – Sindikat zeničkog prijevozničkog preduzeća "Zenicatrans“ organizirao je danas potpunu blokadu autobuske stanice, zbog čega nijedan autobus ne može ući na stanicu niti preuzeti putnike iz tog grada.

Na ovakav su se potez, kako su rekli na pres-konferenciji, odlučili zbog blokade od Porezne uprave Federacije BiH, Kantonalne direkcije Zenica, a s kojom je početkom godine potpisan sporazum o obročnom plaćanju poreznog duga od 3,7 miliona KM bez kamata, koje bi trebale biti otpisane nakon isplate glavnice.

-Porezna uprava ne dozvoljava da se isplate plaće i topli obroci, koji su već uplaćeni na račune banaka. To je kulminiralo i dovelo do toga da napravimo obustavu i ukažemo na probleme, za koje su krivi svi prethodni menadžeri i uprave, a najmanje radnici - kazao je predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

Ako Porezna uprava i Gradska uprava Zenica, kako je rekao, smatraju da je neko od radnika kriv, neka ih procesuira.

-Isto tako, neka procesuiraju i sve naše prethodne direktore i uprave. Porezna uprava, u isto vrijeme, dozvoljava da drugi dužnici, a koji su i veći od nas, mogu normalno raditi. Dok mi svojoj porodici ne možemo donijeti ni topli obrok, a kamoli plaću - kazao je Sarvan.

Obustava će, najavili su, trajati dok Gradska uprava i Vlada ZDK-a ne donesu odluku šta će biti s ovim preduzećem.

-Zakon nam ne dozvoljava da odmah krenemo u generalnu štrajk i da ne bismo pravili zakonske greške, mi ćemo ovom prilikom najaviti i generalni štrajk - istakao je Sarvan.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Jedini pogon zeničkog rudnika ponovo obustavio proizvodnju zbog kašnjenja plaće

Zenički rudari nisu dobili aprilsku platu pa ni jutros, već treću smjenu nisu sišli u jame

Postignut dogovor u EPBiH, zenički bi rudari već danas ponovo mogli sići u jame

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo