Kultura     | 08.05.2019. 14:55 |

Promoviran novi broj časopisa 'Radovi Filozofskog fakulteta'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Centar za historijska istraživanja (CeHIS) Filozofskog fakulteta u Sarajevu organizirao je danas promociju časopisa Radovi Filozofskog fakulteta (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija), koji pripremaju nastavnici i saradnici Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Publiku je pozdravio dekan Fakulteta prof. dr. Muhamed Dželilović nakon čega su promotori govorili o novom, šestom, broju toga časopisa.

Prodekanesa za naučno-istraživački rad i međunarodnu akademsku saradnju doc. dr. Selma Đuliman zadovoljna je zbog saradnje sa nastavnicima i saradnicima Odsjeka za historiju i Centra za historijska istraživanja (CeHIS) naglasivši da su razvojna linija i planovi za unaprjeđenje naučno-istraživačkog rada cilj kojem svi na Filozofskom fakultetu trebaju težiti.

Predsjednik Vijeća Odsjeka za historiju i urednik časopisa prof. dr. Amila Kasumović prezentirala je iskustva u dosadašnjem radu i pripremi časopisa te se osvrnula na saradnju s Bibliotekom Filozofskog fakulteta u kreiranju razvojnog projekta indeksiranja časopisa koje objavljuje Filozofski fakultet u Sarajevu o čemu je govorila i Nadina Grebović Lendo, šefica Biblioteke.

Voditelj Centra za historijska istraživanja i jedan od promotora časopisa dr. Amir Duranović naglasio je da je časopis otvoren za iskusne istraživače, ali i za mlade saradnike, asistente, postdiplomce i doktorande jednako kao što je i u tematskom smislu otvoren za savremene pristupe historijskim istraživanjima, ali i istraživanjima iz oblasti arheologije i historije umjetnosti.

- O tome svjedoči i ovaj broj časopisa jer je stručna publika, ali i šira javnost, u ovom broju u prilici čitati tekstove o poznavanju antičkih amfora pronađenih na teritoriju Bosne i Hercegovine, Onogoštu u srednjem vijeku, mjestu i ulozi Jelice Belović Bernadzikowske u historiji BiH, poznavanju historije Roma u Bosni i Hercegovini, lokalnoj historiji na primjeru Srba u Zavidovićima 1918-1941, o korespondenciji između fra Dominika Mandića i Muhameda Tajiba Okića te načinima na koji udžbenici historije prezentiraju rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine - naglasio je.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo