Regija     | 08.05.2019. 16:53 |

Građani Srbije smatraju da su Mađarska i BiH najveći prijatelji te zemlje

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 8. svibnja (FENA) - Većina građana Srbije i dalje podržava članstvo u Europskoj uniji (EU), a najviše njih smatra da ta zemlja ima najbolje odnose s Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom, pokazalo je istraživanje Instituta za europske poslove u saradnji s Ninamedijom.

Istraživanje je pokazalo da 53 posto ispitanika podržava članstvo Srbije u EU, 40 posto ima suprotan stav, dok 7 posto njih nije moglo da se izjasni, a većina ispitanika koji podržavaju članstvo Srbije u EU su stariji od 60 godina.

Ako bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Europskoj uniji, 48 posto ispitanika navodi da bi glasalo za, i to više stanovnici Zapadne Srbije sa Šumadijom nego stanovnici ostalih regiona. Suprotan stav ima 35 posto, većinom stanovnici Vojvodine, 9 posto ne bi izašlo na glasanje, dok 8 posto njih ne zna kako bi glasalo, prenose beogradski mediji.

Kako je navedeno, 27,1 posto ispitanika smatra da je Srbiji najveći prijatelj u Uniji Grčka, a nešto manje njih navodi Njemačku, i to 25,7 posto.

Najvećim neprijateljem u EU 31 posto ispitanika smatra Hrvatsku, 28,7 posto navodi Veliku Britaniju, a 14,9 posto Njemačku.

Prema rezultatima istraživanja, 22,5 posto ispitanih smatra da Srbija od susjednih država najbolje odnose ima s Mađarskom, 21,7 posto navodi Bosnu i Hercegovinu, dok se Crna Gora javlja u 18,2 posto slučajeva.

Kao državu s kojom Srbija ima najlošije odnose 52,9 posto ocijenilo je Hrvatsku, dok 31,9 posto navodi Albaniju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo