Ekonomija     | 09.05.2019. 10:39 |

Chakrabarti: Regionalno povezivanje ključno za ubrzanje ekonomskog razvoja

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Regionalno povezivanje ekonomija zemalja zapadnog Balkana ključno je za ubrzanje ekonomskog rasta i razvoja - kazao je danas predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti govoreći u okviru panela o investicijama.

Trećeg dana Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se od 7. do 9. maja održava u Sarajevu, omogućeno je predstavljanje Bosne i Hercegovine i mogućnosti za ulaganje.

Chakrabarti je napomenuo da EBRD svoje godišnje sastanke želi uvijek održati u zemljama u kojima su napravili razliku djelovanjem, a to je ujedno sjajna prilika da se pokaže potencijal Bosne i Hercegovine, kao i njene uloge u daljnjoj integraciji regiona.

Upravo u okviru ovog panela investitori će moći čuti o iskustvima privrednika u BiH, a Chakrabarti je ponovio da je EBRD od 1996. godine investirao 2,3 milijarde eura te je izrazio očekivanje da će ova godina biti rekordna s investicijama od 400 miliona eura što je dvostruko više nego prošle godine.

- Sve to pokazuje koliko se BiH mijenja i otvara novim investicijama. Poboljšanje povezanosti unutar zemalja zapadnog Balkana i tih zemalja sa Evropskom unijom je u srži naših investicija. Investiramo u infrastrukturi za povezivanje gradova unutar BiH, ali i s drugim tržištima - dodao je.

Napomenuo je da se EBRD obavezao uložiti 550 miliona eura u izgradnju infrastrukture jer je od izuzetne važnosti osigurati transportnu povezanost u reginu.

Također, pomaže se i u reformama koji podrazumijevaju ekonomsku integriranost, povećavaju trgovinu, otvaraju mogućnosti za investitore, podržali su i uspostavljanje regionalnog investicijskog foruma što je mjesto gdje se investitori mogu obratiti da bi investirali na zapadnom Balkanu.

- Unapređenje poslovnih veza i regionalne trgovine predstavlja ključni način za osiguranje prosperitetne budućnost regije - podvukao je Chakrabarti.

Posebno je izdvojio program pomoći EBRD-a bh. privredi da usvoji ekološke standarde, a tri grada (Zenica, Sarajevo i Banja Luka) su o ovom takozvanom programu ozelenjavanja privrede kojim se radi na smanjenju emisija ugljendioksida i poboljšava se javni prijevoz.

Kako je zaključio BiH ima veliki potencijal za domaće i strane investitore, svi sarađuju s investitorima da bi pomogli poslovnim subjektima da se razvijaju te je ocijenio da BiH ide naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji zbog mladih te je potrebno učiniti sve da se osigura dolazak investicija.

BiH je zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina - Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, kao i drugih paralelnih aktivnosti poput investicijske konferencije i biznis foruma, kojima prisustvuje više od 3.000 učesnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana