Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 13:10 |

Džaferović: EU i NATO ključni za budućnost regiona

FENA Saopćenje

TIRANA/SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića danas je na sastanku lidera Procesa Brdo-Brijuni, koji je počeo jučer u Tirani, kazao da procesi integracije u Evropsku uniju i NATO i dalje imaju ključni značaj u oblikovanju budućnosti regiona i da predstavljaju najbolji okvir za realizaciju zajedničkih težnji za trajnu sigurnost, stabilnost i prosperitet.

Smatra da regionalna saradnja, utemeljena na uzajamnom poštivanju, ravnopravnosti, povjerenju, zajedničkim vrijednostima i presjeku interesa, ostaje ključ za rješavanje brojnih izazova sa kojima se zemlje regiona suočavaju, kao i ostvarivanje napretka u procesu integracija u Evropsku uniju i NATO.

- Iako u proteklih šest godina zemlje našeg regiona nisu u cijelosti ostvarile zacrtani napredak, procesi integracije u Evropsku uniju i NATO imali su značajan utjecaj na razvoj demokratije, vladavine prava i poštivanje ljudskih prava - istakao je.

Džaferović smatra da su integracijski procesi dali presudan doprinos i u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja između zemalja u regionu te da posebno značajne trenutke za sveukupne odnose u regionu predstavljaju pristupanje Crne Gore u NATO savez i potpisivanje Prespanskog sporazuma između Grčke i Sjeverne Makedonije, što je svima u regiji dalo novi optimizam.

- Ti iskoraci pokazali su da se, uz mehanizme dijaloga i saradnje i uz kredibilnu evropsku i evroatlantsku perspektivu, naš region može oduprijeti negativnim vanjskim utjecajima i uspješno rješavati višedecenijska otvorena pitanja i sporove - poručio je.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Džaferović je kazao da su napravljeni značajni iskoraci u integracijskim procesima.

Podsjetio je da je su decembru prošle godine, ministri vanjskih poslova država članica NATO saveza odobrili Bosni i Hercegovini dostavljanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa u okviru NATO programa MAP, što predstavlja okvir za nastavak i unaprjeđenje postojeće saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO saveza,  značajan doprinos ne samo miru, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji zapadnog Balkana.

Istakao je da sve države region imaju snažnu saradnju sa NATO savezom te da je većina njih već ostvarila punopravno članstvo u toj organizaciji.

Džaferović je kazao da je Bosna i Hercegovina ostvarila napredak i u procesu integracije u Evropsku uniju, da je dostavila odgovore na Upitnik Evropske komisije te da sada očekuje mišljenje Evropske komisije o aplikaciji za članstvo, a zatim i odluku Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa.

Dodao je da BiH očekuju brojne reforme u okviru procesa pristupanja EU uniji, te da je jedan dio tih reformi već poduzet, posebno u periodu od 2015. godine.

- Odlučni smo da nastavimo sa provođenjem svih ostalih reformi koje su neophodne da bismo ispunili kriterije za pristupanje iz Kopenhagena i Madrida, odnosno da bismo naš sistem uskladili sa vrijednostima, pravilima i standardima Evropske unije - kazao je.

Podvukao je da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo i odluka Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa, Bosni i Hercegovini dalo snažan poticaj da ubrzano provođenje svih neophodnih reformi i ostvarivanje većeg i bržeg napredaka u procesu pristupanja.

- S punom sviješću o debatama unutar Evropske unije o pitanju proširenja, želim naglasiti suštinski značaj kredibilne evropske perspektive za zapadni Balkan. Integracija zapadnog Balkana u EU ima nezamjenjiv značaj za sveukupnu evropsku sigurnost i stabilnost, te donosi obostranu korist - naglasio je.

Također je naglasio da je migrantska kriza pokazala međuovisnost različitih regija, a posebno vezu Evropske unije i zapadnog Balkana, kao njenog neposrednog susjedstva. 

- Unutar EU postoji snažan konsenzus kada je u pitanju zaštita vanjskih granica i borba protiv nelegalnih migracija.  Važno je naglasiti da nema uspješne zaštite vanjskih granica i kontrole migracija bez stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu i bez njegove kredibilne evropske perspektive - kazao je.

Džaferović je istakao da će Evropsko vijeće uskoro usvojiti Stratešku agendu Evropske unije za period 2019.-2024. te da će tom agendom biti utvrđen red prioriteta koji će predstavljati okvir evropske politike u idućih pet godina.

Od izuzetne je važnosti, podvukao je,  da u toj agendi budu date jasne i nedvosmislene odrednice za kredibilnu perspektivu integracije zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Džaferović je naglasio da od utemeljenja 2013. godine, Brdo-Brijuni proces predstavlja važnu platformu za jačanje regionalnog dijaloga i saradnje, rješavanje otvorenih pitanja i promoviranje evropske budućnosti zapadnog Balkana.

Slovenija i Hrvatska, kao inicijatori ovog procesa, dodao je, pokazale su snažnu posvećenost evropskoj perspektivi regiona.

- Imajući u vidu unutarnje debate u Evropskoj uniji po pitanju proširenja, od izuzetne je važnosti imati zagovornike ideje proširenja među članicama Evropske unije.  Zato moramo iskoristiti današnji sastanak da zajednički pošaljemo poruke od značaja za evropsku budućnost naše regije, i da tako pomognemo našim prijateljima u Evropskoj uniji koji zagovaraju proširenje - kazao je.

Džaferović smatra da je stanje u regionu danas znatno složenije nego prije šest godina kada je Brdo-Brijuni proces pokrenut te da postoji mnogo više tenzija, političke nestabilnosti i sigurnosnih izazova.

Istakao je da su se značajne promjene na međunarodnom planu snažno reflektirale i na odnose unutar regiona, da se mnogo toga promijenilo od 2013. godine, ali da neke stvari su ipak ostale iste.

Džaferović je također istakao da se proces integracije u Evropsku uniju pokazao kao najučinkovitiji mehanizam transformacije regionalnih država, društava i ekonomija u moderne demokratske države, u društva evropskih vrijednosti i u konkurentne tržišne ekonomije, a samim tim i za postizanje trajne stabilnosti, sigurnosti i ukupnog društveno-ekonomskog razvoja. 

- Zato moramo održati zamah u procesu integracije našeg regiona u Evropsku uniju. Na nama je da preuzmemo odgovornost, i da konkretnim reformskim potezima u našim zemljama, kao i kroz veću regionalnu saradnju i uvezivanje, pošaljemo najbolju poruku Evropskoj uniji u korist proširenja - zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju na sastanku lidera Procesa Brdo-Brijuni.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Džaferović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Džaferović: Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva BiH

Pahor: Pozvali smo da se BiH do kraja godine dodijeli kandidatski status

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo