Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 15:16 |

Vlada ZDK izdvaja 1,5 miliona KM za zapošljavanje boraca

FENA Saopćenje

 

ZENICA, 9. maja (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici usvojila je programe poticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije za koje su u ove svrhe planirana sredstva u Budžetu ZDK u iznosu od skoro 1.500.000 KM.

Time je Vlada potvrdila svoju opredijeljenost za razvoj ZDK-a, poticanje privrede te posebnu brigu za boračku populaciju kroz kontinuitet implementacije projekata koji imaju za cilj poboljšanje statusa najzaslužije kategorije društva, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Za Program poticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije putem zapošljavanja u pravnim licima planiran je iznos od 500.000 KM, a visina pojedinačnog poticaja za zapošljavanje iznosi 7.200 KM po jednom novozaposlenom radniku NK, KV, SSS i VŠS struke, te 8.4000 KM za osobu sa visokom stručnom spremom (VSS).

Programom poticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije ZDK planirana su sredstva u iznosu od 990.000 KM raspoređena u dva programa. Prvi je program "Prvi biznis" namijenjen osobama koje su registrovale privrednu djelatnost nakon 1. januara 2018. godine, a najkasnije s danom okončanja javnog poziva po ovom programu, a iznos pojedinačnog poticaja je 8.000 KM. Drugi program pod nazivom "Biznis plus" namijenjen je korisnicima programa poticaja samozapošljavanja Ministarstva za boračka pitanja ZDK iz predhodnih godina, a koji su svojim zalaganjem ostvarili nadprosječne poslovne rezultate, te koji imaju planove proširenja poslovne djelatnosti ili zapošljavanja člana vlastitog domaćinstva koji nema prava prednosti u zapošljavanju po članu 15. Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih prodica („SL ZDK“ 01/14). Iznos ovog poticaja je 5.000 KM.

- Javni poziv će biti objavljen u narednih desetak dana, a shodno dosadašnjim pozitivnim iskustvima u radu iznosi po navedenim programima su ove godine uvećani - kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Ministarstvo kroz ovakve programe je posljednjih godina pomoglo rješavanje egzistencijalnog statusa nekoliko stotina branilaca i članova branilačkih porodica u svim općinama ZDK. Premijer Mirza Ganić pozvao je članove branilačke populacije da iskoriste ovu priliku i prijave se za dodjelu poticaja.

- Ovo je jedan od najboljih načina rješavanja socijalno-ekonomskog statusa pripadnika branilačke populacije, jer svojim radom mogu obezbijediti egzistenciju za sebe i svoju porodicu te pomoći drugima - kazao je Ganić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana