Kultura     | 10.05.2019. 10:56 |

Dokumentarac 'Re:generacija' osvojio specijalnu nagradu žirija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Film „Re:generacija“ u režiji Emira Kapetanovića osvojio je specijalnu nagradu žirija u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma na Južno-istočnom Evropskom Film Festivalu u Los Angelesu (South East European Film Festival).

Film je prikazan u okviru završne festivalske večeri 8. maja u Writers Guild Teatru na Beverly Hillsu, a osim nominacije za najbolji dokumentarac, nominovan je i u kategoriji za najbolju fotografiju.

- Ponosan sam da smo nakon skoro 40 projekcija širom svijeta dobili priznanje u veoma jakoj konkurenciji ovogodišnjeg SEE film festivala. Reakcije gledalaca su bile fantastične. Najviše me raduje činjenica da je veliki broj ljudi rekao kako im je film pružio mogućnost da po prvi put pogledaju pozitivnu priču o Bosni i Hercegovini - poručio je Kapetanović.

Film o Re:generaciji snimljen je u okviru istoimenog USAID-ovog projekta i za samo nekoliko mjeseci postao simbol pomirenja i razumijevanja među pripadnicima različitih etničkih skupina u BiH, ali i simbol uspjeha bh. kinematografije.

Nakon projekcije filma u L.A.-u, diskusiji sa publikom su prisustvovali reditelj i producentica Zana Marjanović koji su u sklopu Accelerator programa festivala za razvijanje novih filmskih projekata predstavili svoj novi film „Words Are Not Just Words“, čije snimanje počinje krajem ove godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Film 're:Generacija' dobio pozitivne ocjene i publike i filmskih kritičara

Film 're:Generacija' premijerno prikazan u Sarajevu

re:Generacija u Hercegovini: Rukometni klub 'Iskra' povezao Stolac i Berkoviće

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!