Bosna i Hercegovina     | 10.05.2019. 14:47 |

Predstavnici Štaba NATO-a iz Brisela - Napredak BiH na euroatlantskom putu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH generalpukovnik Senad Mašović primio je danas u Domu Oružanih snaga BiH, u oproštajnu posjetu direktora Odjela za odbrambenu politiku i planiranje Štaba NATO-a iz Brisela Paul Savereuxa koji je prisustvovao i radnom sastanku po pitanju analize implementacije Partnerskih ciljeva saradnje BiH - NATO (Proces planiranja i revizije - PARP).     

Mašović se zahvalio Savereuxu na uspješnoj saradnji i njegovom ličnom angažmanu za vrijeme mandata na toj poziciji. Mašović je Savereuxa upoznao s aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OSBiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Savereux je posebno istakao riješenost NATO-a da i dalje pruža svu moguću podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, kao i podršku izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta OSBiH, ali i naglasio da OSBiH već sada demonstriraju visok nivo osposobljenosti za izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka.

Direktor Odjela za odbrambenu politiku i planiranje Štaba NATO-a iz Brisela Paul Savereux prisustvovao je i radnom sastanku analize implementacije Partnerskih ciljeva saradnje BiH – NATO, koji se drugi dan održava u Domu OSBiH.

Sastanku su prisustvovali i rukovodioci organizacionih cjelina i nosioci partnerskih ciljeva iz MO BiH i generali OSBiH sa svojim saradnicima i nosiocima partnerskih ciljeva iz OSBiH, predstavnici Štaba NATO iz Brisela i Štaba NATO-a Sarajevo i EUFOR-a.

Tokom sastanka dodatno se diskutovalo o pitanjima implementacije partnerskih ciljeva saradnje BiH i NATO-a, a koja su se ticala Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), rješavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, personalnih pitanja, finansija, nabavki, kao i drugih aktivnosti iz oblasti odbrane i svega onoga što MO i OSBiH rade na putu euroatlantskih integracija i dostizanju NATO interoperabilnosti.

Direktor Odjela za odbrambenu politiku i planiranje NATO štaba iz Brisela Paul Savereux je, prije svega, pohvalio napredak BiH koji je učinjen na putu euroatlantskih integracija, aktivnosti MO i OSBiH  na dosadašnjoj implementaciji Partnerskih ciljeva saradnje, uprkos ograničenim finansijskim sredstvima. Izrazio je zahvalnost na dostavljenim odgovorima koja se tiču PARP dokumenta, te je pohvalio anagažman Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u svijetu, vježbama i aktivnostima koje se provode po planovima bilateralne saradnje.

Naveo je da je u odnosu na 2017. godinu ostvaren značajan napredak u pogledu implementacije Partnerskih ciljeva.

- Stajali ste rame uz rame uz nas i vi jeste prijatelji saveznika - poručio je Savereux.

Predstavnici NATO štaba iz Brisela danas će se  sastati i s ambasadorima NATO zemalja u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana