Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 13:36 |

Vodostaji rijeka Bosne i Fojnice u Visokom u normalnim granicama

FENA Saopćenje

VISOKO, 13. maja (FENA) - Iako je trenutno stanje vodostaja rijeka Bosne i Fojnice u normalnim granicama (Bosna - 52 cm, Fojnica - 24 cm), iz Službe civilne zaštite Općine Visoko apeliraju da se u slučajevima određenih začepljenja potoka izvrši njihovo čišćenje i pročepljavanje, pod uvjetom da takva aktivnost ne predstavlja opasnost za ljude.

Ukoliko se uoči nekontrolisani tok vode u blizini kuća, na livadama, nadležna Služba poručuje da se uz pomoć alata prokopaju kanalići kako bi se kontrolisao tok vode, saopćeno je iz Općine Visoko.

Mole se stanovnici općine Visoko da ne bacaju otpatke u riječna i ostala korita, kako ne bi doveli do začepljenja i dodatnih šteta.

Obilaskom šireg rejona općine Visoko, primjećeno je da, naročito poslije padavina, postoje određeni problemi uzrokovani izlijevanjem voda, koji u krajnjoj mjeri mogu dovesti kako do nanošenja štete na imovini građana, tako i do pojave odrona, klizišta ili drugih problema većih razmjera.

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje da u periodu od 12. do 15. maja, Bosnu i Hercegovinu očekuju velike količine padavina, u centralnoj Bosni od 40 do 80 litara po kvadratnom metru. S obzirom na to da je područje općine Visoko podložno poplavama, te se zbog obilnih padavina očekuje porast vodostaja Fojnice i Bosne, kao i njihovih pritoka (potoka), Služba civilne zaštite ponovno obavještava Savjete mjesnih zajednica i građane o potrebi poduzimanja preventivnih mjera, a sve u cilju sprečavanja širenja opasnosti i smanjenja posljedica koje mogu biti prouzrokovane obilnim padavinama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Očekuje se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save

Vanredno hidrološko stanje na području slivova Une i Sane

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo