Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 13:16 |

Panel diskusija-Ravnopravno roditeljstvo važan i veliki korak za održivo društvo

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 14. maja (FENA) – Da bi se izgradilo i razvilo dobro održivo rodno ravnopravno društvo potrebno je u ta nastojanja uključiti i muškarce i žene, ali je neophodna i odlučnost političara da na tome rade, rečeno je danas na panel diskusiji o temi 'Politike ravnopravnog roditeljstva: Neophodni koraci za postizanje rodne ravnopravnosti u BiH'.

Panel diskusiju su organizirali Ambasada Švedske u BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH, a panelisti su bili eminentni stručnjaci iz Švedske i BiH.

Ombudsman za djecu u Švedskoj Elisabeth Dahlin kaže da je ravnopravno roditeljstvo veoma važan i veliki korak za održivo društvo, a društvo treba da podrži roditelje.

- Ravnopravno roditeljstvo ne dešava samo od sebe - za to su neophodne hrabre političke odluke, pravni okviri, ali je iznad svega potrebna promjena stava, percepcije društva – istakla je Dahlin.

Ona je istakla da je neophodno da oba roditelja imaju iste egzistencijalne mogućnosti, da oboje rade, imaju istu mogućnost svakodnevnog kontakta i brige za djetetom.

Proces je spor, a u tom smislu je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg podsjetio da, iako je jedna od najrespektabilnijih država, Švedskoj trebalo puno godina da razvije rodno ravnopravno društvo.

U odnosu na 70-te godine, naveo je, danas su predstavnici vlasti mnogo odlučniji da se posvete radu na izgradnji takvog društva.

- Kako bi se izgradilo i razvilo održivo, dobro rodno ravnopravno društvo potrebno je u ta nastojanja uključiti i muškarce i žene. Važno je da se donose političke odluke, a važna je i odlučnost političara da rade na tome – kazao je Hagelberg.

Iako je imperativ ravnopravno roditeljstvo, današnjoj panel diskusiji dodata je još jedna dimenzija a to je perspektiva djeteta, odnosno glas djeteta koje je pokatkad 'uvučeno' u lične interese roditelja.

Ombudsmen za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur navodi da je u BiH napravljen značajan korak da oba roditelja mogu koristiti roditeljski dopust.

Međutim, istakla je, u sistemu se pojavljuje problem konfliktnog razvoda - kada djeca postaju objekti manipulacije između roditelja. Postoji i problem dugotrajnosti postupka, a koji, opet, otvara dovoljno prostora da dijete pod manipulacijom roditelja i dalje ostaje objekt.

- Mi na kraju imamo posljedicu - a to je pitanje da li sudovi povjeravaju često djecu isključivo majkama a manje očevima, umjesto da se govori o podijeljenom roditeljstvu koje zahtijeva da oba roditelja imaju jednake mogućnosti – navela je Džumhur.

Ono što zanemarujemo, dodala je, to je da se u BiH uopšte ne uvažava mišljenje djeteta, a čak i konvencije o pravima djeteta i zakoni nalažu, da mišljenje djeteta koje ima 11 godina, mora biti uzeto u razmatranje.

Panelisti su izrazili nadu da će diskusija ponukati političare da se odlučnije uključe u aktivnosti po pitanju izgradnje rodne ravnopravnosti društva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Pavlović: Želimo da sugrađani budu svjesni problematike osoba u invalidskim kolicima

Brčko: Panel disusija 'Izazovi roditelja u savremenom svijetu'

U slučaju femicida najveći gubitnici su djeca - panel diskusija  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta