Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 14:07 |

Okončana realizacija obaveznog predškolskog programa u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. maja (FENA) - Realizacija obaveznog predškolskog programa na području Bosanskopodrinjskom kantona (BPK) Goražde okončana je danas.

Ovim povodom u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" u Goraždu održana je zajednička priredba mališana koji su u protekla tri mjeseca pohađali obavezni predškolski program širom BPK-a, i koji će u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole.

Kroz obavezni program pripreme pred polazak u školu ove godine prošlo je 247 djece za koje je ujedno počeo i upis u prvi razred. Program je realiziran u vrtićima "Sunce" i "SOS kinderdorf" te u osnovnim školama.

Uime ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje, uspjeh u školi budućim prvačićima poželio je direktor SOS kiderdorfa Alija Lapo.

- Ne znam da je bilo gdje ovoliki broj djece uključen u obavezni program i da ima ovakvu podršku od države. Zahvaljujemo našem resornom ministarstvu na podršci kao i našim odgajteljicama koje su ovaj program realizirale sa našom djecom. Često kažemo da je obrazovanje investicija za budućnost, ali obrazovanje je pravo djece na budućnost i ja vas pozivam da im to omogućimo na kvalitetan način - poručio je Lapo.

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK ističu da je ohrabrujući podatak da je ove godine upisan veći broj djece u odnosu na prethodnu i da je obavezni predškolski program vrlo važan dio pripreme za školu.

- Ovo je važan dan za djecu i njihove roditelje i raduje nas činjenica da je i ove godine procenat obuhvata djece koja su prošla obavezni predškolski program stoprocentan - kazao je resorni ministar Arman Bešlija.

Na zajedničkoj priredbi uručene su zahvalnice odgajateljicama koje su realizovale obavezni predškolski program koji se uspješno na području BPK Goražde implementira već osam godina i po procentu obuhvata djece je među vodećim u FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Počela realizacija obaveznog predškolskog programa u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana