Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 14:27 |

Bošković: Nećemo podržati zakon o rezervnoj policiji u FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS Mladen Bošković izjavio je danas da taj klub ne bi podržao eventualno donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

To je Bošković kazao na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj sigurnosnoj situaciji u kontekstu najava i aktivnosti Republike Srpske na uvođenju vlastitog rezervnog policijskog sastava. 

Bošković je kazao da njegov zastupnički klub podržava kadrovsku popunu redovne policije u FBiH i opremanje policijskih struktura kako to nalažu propisi. Pritom je naveo stav zapovjednika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Martina Dorfera da priče i politički diskursi u entitetima o rezervnim sastavima policije ne doprinose miru i stabilnosti, naprotiv.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma održava se na inicijativu zastupnika kluba DF-GS. Početni materijal za raspravu o sigurnosnim izazovima, nakon što je Republika Srpska najavila formiranje vlastitog rezervnog policijskog sastava, prezentirao je član tog kluba Hajrudin Žilić.

Između ostalog je podsjetio na nedavnu nabavku 2.500 automatskih pušaka u RS-u.

Hasan Muratović iz Socijaldemokratske partije BiH je kazao da tu nije riječ o policijskom već o vojnom oružju.

Parlamentarna komisija za sigurnost je predložila zaključke današnje sjednice, a prema interpretaciji člana tog tijela Damira Mašića, formiranje rezervnog sastava policije u FBiH je spomenuto je kao jedna od mogućnosti ako Republika Srpska nastavi aktivnosti na formiranju njenog rezervnog sastava. 

Irfan Čengić iz SDP-a je konstatirao, pak, da sjednica, evidentno, neće ishoditi recipročnom mjerom u Federaciji BiH jer je HDZ-HNS već najavio da je ne bi podržao.

U diskusijama su neki članovi Predstavničkog doma postavili pitanje i da li je uopće bilo vrijeme za održavanje ove sjednice budući da priče o 'rezervnim sastavima' mogu dodatno podgrijati strah i tenzije u javnosti.  

Elzina Pirić iz zastupničkog kluba Pokreta demokratske aktivnosti smatra da nije trebalo jer umjesto o 'rezervim sastavima', treba se okrenuti pričama o boljoj budućnosti.

Ismet Osmanović iz Kluba Stranke demokratske akcije je konstatirao da je Predstavnički dom nepripremljeno ušao u ovu sjednicu jer su za rješavanje ovog pitanja neophodni politička pragma, iskustvo i politička odgvornost prvenstveno, a ne 'ići grlom u jagode'.    

Trenutno je na sjednici pauza kako bi predlagači usuglasili predložene zaključke o kojima treba da glasa Predstavnički dom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo