Svijet     | 15.05.2019. 09:44 |

Španski sud dozvolio katalonskim čelnicima da preuzmu mjesto zastupnika

FENA Internet

MADRID, 15. maja  (FENA) - Španski Vrhovni sud je u utorak dopustio petorici pritvorenih katalonskih čelnika odlazak u španski parlament da preuzmu  mjesto zastupnika koje su osvojili na parlamentarnim izborima 28. aprila, no nije ih oslobodio optužbe za pobunu protiv Španije.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras te Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez dobili su na izborima mjesto u donjem domu španskog parlamenta dok je nekadašnji glavni  dužnosnik za vanjske poslove Katalonije, Raúl Romeva, osvojio mjesto u gornjem domu koji predstavlja pokrajine.

Oni bi 21. maja trebali doći u parlament u Madridu i položiti zakletvu na mjesta zastupnika.

Pa ipak, Vrhovni sud ih nije oslobodio niti će im dati zastupnički imunitet jer im se od februara sudi za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije održanog 2017. unatoč zabrani ustavnog suda. Tim zastupnicima katalonskih stranaka za nezavisnost prijete dugogodišnje zatvorske kazne pod optužbom za pobunu, neposluh te trošenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma. Vrhovni sud u utorak nije obustavio postupak protiv njih. 

Prošle sedmice je sud u Madridu odobrio bivšem predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu, koji se od oktobra  2017. nalazi u Belgiji, sudjelovanje na izborima za Evropski parlament 26. maja, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo