Bosna i Hercegovina     | 15.05.2019. 16:30 |

USK:Potpisan Protokol o saradnji u okviru projekta lokalnog razvoja ILDP (VIDEO)

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 15. maja (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i predstavnici projekta lokalnog razvoja ILDP kojeg provode Vlada Švicarske i UNDP u BiH, potpisali su danas Protokol o saradnji. Protokol je zasnovan na Memorandumu o razumijevanju između Vlade USK i Ujedinjenih naroda u BiH, koji je potpisan još 2015. godine.

„Sam projekat već desetak godina uspješno sarađuje sa svih osam gradova i općina u USK u oblasti izrade strategije razvoja, odnosno razvojnih prioriteta i njihove implementacije. U posljednjih nekoliko godina ta saradnja je bila u nekoj vrsti zastoja, uslijed i čestih smjena saziva Kantonalne vlade. Zato je svrha današnjeg sastanka obnavljanje saradnje kroz formalno potpisivanje Protokola. Prvi korak će biti presjek dosada urađenog i da se vidi šta se to može uraditi od preostalih planiranih projekata do kraja godine. Naklon toga, Vlada će krenuti u izradu strategije lokalnog razvoja i prioriteta za period 2021. - 2027. godina“, riječi su predstavnice projekta  Aide Laković - Hošo.

Predstavnici Kantonalne vlade već su predstavili neke od prioritetnih ciljeva kada je u pitanju lokalni razvoj.

„Prije svega moramo završiti reforme u obrazovanju i zdravstvu, financijski stabilizirati kanton. Moramo se maksimalno angažovati na neophodnim projektima, kao što su izgradnja brzih cesta, transportne linije, razvoj turizma, eko - projekata, pa i izgradnje aerodroma. Prvenstveno moramo mijenjati zakone o građenju, javno - privatnom partnerstvu i o turizmu, te definisati put kojim ćemo nastaviti dalje. Ne smijemo više dopustiti da nam projekti i strategija razvoja stoje godinama samo na papiru“, naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2959

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UZi1vMuNvB4gmN6QoxzHY_nl79UFLRZz?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'