Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 11:18 |

Poslanici RS-a podržali rad Fonda za liječenje djece u inozemstvu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 16.maja (FENA) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas raspravom o izvještaju o radu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inozemstvu u prošloj godini.

Svi poslanici, bez obzira na političku opciju, podržali su rad ovog fonda, koji je lani odobrio 74 zahtjeva za liječenje 64 djece u inozemstvu, za šta je uplaćeno 1.541.972 KM.

Rasprava je jedino otvorena nakon pitanja opozicije da li predstavnici institucija, nakon kupovine službenih automobila, uplaćuju u Fond pet posto od vrijednosti vozila.

Direktorica Fonda Jasminka Vučković je navela da su djeca upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

Mališani su na liječenje upućivani zbog tumora, leukemije, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inozemstvu osnovan je krajem 2017. godine u RS, a sredstva se prukupljaju iz budžeta te posebnog doprinosa za solidarnost u iznosu od 0,25 posto plaće svake zaposlene osobe u RS-u.

Poslanici su jučer razmotrili Nacrt strategije za unapređenje seskualnog i reproduktivnog zdravlja te Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih osoba u 2018.

Na dnevnom redu drugog nastavka sjednice entiteskog parlamenta je Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2018. godinu; Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2018.; te Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana