Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 13:12 |

U Mostaru počela međunarodna znanstvena konferencija germanista

FENA Denis Leko

MOSTAR, 16. svibnja (FENA) - Druga međunarodna znanstvena konferencija germanista "Njemački u jugoistočnoj Europi: Osvrti na prošlost i budućnost" počela je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) u organizaciji Studija njemačkog jezika i književnosti i Društva germanista BiH.

Pročelnica Studija njemačkog jezika i književnosti Senka Marinčić kazala je kako ovom konferencijom, koja je okupila brojne znanstvenike, završava manifestacija Dani njemačkog jezika na SUM-u.

- Ovogodišnja konferencija okupila je znanstvenike iz zemalja jugoistočne Europe koji će u dva dana prezentirati 17 izlaganja iz jezikoslovlja, književnosti, kulture i civilizacije zemalja njemačkog govornog područja i didaktike - kazala je Marinčić.

Dodala je kako navedena konferencija, ali i cijela manifestacija svjedoče da Filozofski fakultet SUM-a opravdava svoju ulogu u akademskoj, ali i u široj društvenoj zajednici.

Postdoktorand na Odsjeku za njemački jezik i književnost na Sveučilištu u Splitu Sandra Lukšić govorila je o suradnji mostarskog i splitskog sveučilišta.

- U Splitu smo od ove akademske godine pokrenuli Studij njemačkog jezika i književnosti i svojim dolaskom ovdje nastojimo potaknuti suradnju sa Sveučilištem u Mostaru i nadam se da ćemo u godinama koje dolaze surađivati sve više, kao i da će biti prilike za razmjenu nastavnog osoblja, ali i studenata naših sveučilišta - kazala je Lukšić.

Predsjednica Društva germanista u Bosni i Hercegovini Sanela Mešić kazala je kako je cilj tog društva udružiti germanistike u BiH.

- Cilj nam je, također, da intenziviramo suradnju, da imamo još više konferencija poput ove u Mostaru. Sastajemo se, upoznajemo, razmjenjujemo rezultate znanstvenih i istraživačkih radova kako bi se upoznali s onim čime se bave naše kolege te kako bi raspravljali o raznim aktualnim temama - kazala je Mešić.

Prva osnivačka konferencija održana je u Sarajevu, druga se danas i sutra održava u Mostaru, dok će sljedeće održati u Banjaluci.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'