Svijet     | 17.05.2019. 09:59 |

Prva crnkinja iz Afrike na vrhu Mount Everesta

FENA Internet

KATHMANDU, 17. maja (FENA) - Južnoafrička planinarka stigla je na vrh Mount Everesta u četvrtak, postajući prva crna Afrikanka koja je osvojila najvišu planinu na svijetu, objavili su organizatori ekspedicije i  vlada Južne Afrike.

Saray N'kusi Khumalo, 47-godišnji izvršna direktorica za e-trgovinu, nakon tri neuspješna pokušaja, koji su bila uvjetovana lošim vremenom i  potresom 2015. godine,  popela se  na 8.850 metara nadmorske visine.

"Svojim rođenjem u Zambiji, ruandskoj krvnoj lozi i sada južnoafričkoj, ova sestra Afrike postigla je svoj cilj da postane prva crnkinja iz Afrike na vrhu Mount Everesta", napisao je  na Facebooku njezin organizator ekspedicije, Summit with a Purpose.

Mira Acharya, dužnosnica Nepalskog odjela za turizam, potvrdila je uspon Khumalo.

"Čestitke iMbokodu (snažnoj ženi) Sarayu Khumalo što je prva crna afrička žena dosegla vrh svijeta osvajajući Mount Everest", objavila  je vlada Južne Afrike na Twitteru.

“Bosso ke wena!”, što znači “vi ste šef” na lokalnom jeziku sesota, napisala je vlada.

Khumalo, koja je osvojila vrhove na planinama Kilimandžaro u Tanzaniji, Aconcagua u Argentini i planinu Elbrus u Rusiji, koristi svoje ekspedicije za prikupljanje sredstava za obrazovanje djece i knjižnice u Africi.

Također posvećuje svoje zadatke "ženama i djevojkama, kćerima afričkog tla koje se usude sanjati", kaže Khumalo na svojoj internetskoj stranici, prenosi Reuters.

Nepal ima  osam od 14 najviših planina na svijetu. Sezona penjanja završava u ovog mjeseca, a stotine penjača trenutno su na Everestu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Cvitanušić: Na krovu svijeta osjetio sam zahvalnost pomiješanu sa osjećajem prolaznosti

Tomislav Cvitanušić na završnom dijelu uspona na Everest

Tomislav Cvitanušić u pohodu na kotu od 7.300 metara nadmorske visine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'