Ekonomija     | 18.05.2019. 10:00 |

Ilić: Zbog poplava hitno omogućiti poticaje za poljoprivrednike (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Predsjednik Privremenog Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Ilija Ilić izjavio je Feni da poljoprivrednici posljednjih mjesec dana imaju velikih problema, koje su izazvale poplave odnosno padavine. Zbog toga apeluje da se što hitnije mora usvojiti Program novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu.  

- Kompletne poljoprivredne površine, koje su bile zasijane u proljetnom dijelu, nalaze se pod vodom. Od tog zasijanog materijala neće biti ništa te će poljoprivrednici morati ići u novu sjetvu - naglasio je Ilić.

Iz navedenih razloga prva aktivnost Odbora bit će da s resornim ministrom Šemsudinom Dedićem izradi Program poticaja, kako bi, tvrdi Ilić, poljoprivrednici što prije imali sredstva na računu.

Da bi Program bio u opticaju potrebno je da ima mišljenje Odbora, koji je iz tih razloga imenovan na ovosedmičnom zasjedanju Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Ovogodišnji Program poticaja iznosi 70 miliona KM. To su nedostatna sredstva, ali proračun je takav, u kojem isto tako imamo sredstava iz 2018. godine što se kod poljoprivrednika zove prelazna proizvodnja. Naš zadatak je da što hitnije usvojimo Program kako bi poljoprivrednicima bila omogućena sredstva za isplatu - rekao je Ilić ističući da to može biti opertivno u narednih desetak dana.

U Programu novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju realizirat će se prioritetne mjere novčanih podrški po modelu poticaja proizvodnji, a po kojem klijent ako je registriran kao fizička osoba (izuzev obrta) može godišnje ostvariti maksimalnu novčanu podršku do 6.000 KM.

Ako je klijent imao zasnovanu proizvodnju na području općine ili grada na kojem je proglašeno stanje elementarne nepogode, također, navodi Ilić, može ostvariti pravo na novčanu podršku.

- Nakon izvršenih prijava proizvodnji na Obrascu P-1 putem Aplikacije za obradu novčanih podrški u poljoprivredi i ažuriranih podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG-u), utvrdit će se okvirni iznos potrebnih sredstava za svaku mjeru, te na osnovu tih podataka, ukoliko se ukaže potreba, Ministarstvo će predložiti Vladi Federacije BiH preraspodjelu planiranih sredstava u okviru odobrenog budžeta za 2019. godinu - pojasnio je Ilić.  

Očekuje da će realizacijom Programa doći do povećanje ponude domaćim poljoprivrednim proizvodima uz poboljšanje kvaliteta zdravstvene i higijenske ispravnosti proizvoda u skladu sa zahtjevima potrošača.

- Osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogućavanje adekvatnog životnog standarda poljoprivrednih proizvođača,  te postepena harmonizacija i integracija sektora poljoprivrede u EU i globalno tržište ciljevi su ovog Programa koji je u ovom trenutku više nego potreban poljoprivrednicima - potcrtao je Ilić u izjavi za Fenu.  

Federalno ministarstvo će objaviti Obavijest o prikupljanja zahtjeva za novčanu podršku za model ruralnog razvoja odmah nakon usvajanja ovog programa i donošenja novog pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčane podrške po modelu ruralnog razvoja. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 5. oktobar 2019. godine.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2968

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ruGrg-xXDYNPYxeD4QyQW54P_HldFs08?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zukić: Izboru predsjednika Federacije BiH trebao bi prethoditi politički dogovor

Čengić: Istina je da ne možemo dobiti Vladu FBiH bez Lendinog potpisa (VIDEO)

Čengić: Istina je da ne možemo dobiti Vladu FBiH bez Lendinog potpisa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo