Bosna i Hercegovina     | 17.05.2019. 15:08 |

Udarna grupa o procesuiranju slučajeva krijumčarenja ljudi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, koja okuplja predstavnike pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona sa razine BiH, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, održan je danas u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Sastankom je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić, a središnje teme odnosile su se na aktuelna dešavanja u procesuiranju povećanog broja ilegalnih migracija u BiH, kao i pitanjima iz oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Razgovarano je o aktulenoj problematici u segmentu borbe protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima radi eksploatacije žrtava.

U BiH je zabilježen povećan broj slučajeva krijumčarenja ilegalnih migranata, koji je djelom prouzročen povećanim prilivom migranata u BiH, a agencije za provođenje zakona ulažu maksimalne napore na dokumentiranju i procesuiranju osoba, koji se koriste teškom situacijom i položajem migranata kako bi ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako se, nadalje, navodi, u proteklih nekoliko mjeseci realizirano je više operativnih akcija u kojima su otkrivene organizirane skupine počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba, koje su vršile krijumčarenje većeg broja migranata te ostvarivale nezakonitu imovinsku korist.

Na sastanku udarne grupe razgovarano je i o aktivnostima koje se u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija provode na području BiH, kao i međunarodnim operacijama i suradnji u segmentu dokumentiranja, otkrivanja i procesuiranja ovih kaznenih djela na međunarodnoj razini, navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Tužiteljstvo BiH obaviješteno o potvrđivanju optužnice protiv Vasvije Vidović

Prijedlog pritvora za 18 i mjera zabrane za pet osumnjičenih u predmetu 'Black tie 2'

Na području BiH identifikovana i zbrinuta djevojčica, žrtva međunarodne trgovine ljudima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta