Bosna i Hercegovina     | 19.05.2019. 11:30 |

Izdate bh. poštanske marke povodom Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa kao i svake godine i ove obilježava 19. maj, World IBD Day - Svjetski dan upalnih bolesti crijeva. Tim su povodom izdate poštanske marke tri bh. poštanska operatera - BH pošte, Hrvatske pošte i Pošte Srpske sa istim motivom te su to prve marke u svijetu izdate za ove bolesti.

Zvanično predstavljanje poštanskih marki bit će upriličeno 28. maja u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, saopćeno je iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa.

Svjetski dan upalnih bolesti crijeva – World IBD Day obilježava se 19. maja s ciljem upoznavanja javnosti o teškoćama s kojima se susreću oboljeli od ovih hroničnih i neizlječivih bolesti. Obolijevaju najčesće mladi ljudi, zato se Crohnova bolest naziva i studentska bolest, međutim danas je povećan broj oboljele djece.

Sva nastojanja Udruženja usmjerena su ka oboljelima i njihovim porodicama kako bi im se omogućio normalan svakodnevni život, jer je riječ o bolestima koje utiču na smanjenje kvalitete života i radne sposobnosti.

Udruženju oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa BiH osnovano je 2002. godine i od tada do danas okuplja više od 1.600 članova svih uzrasta u Bosni i Hercegovini. Daje podršku i pomoć oboljelima, posebno se zalažući za poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i pravnog statusa pacijenata.

Procjenjuje se da u svijetu ima oko pet miliona oboljelih od upalnih bolesti crijeva, dok je njihov broj u BiH veći od 1.600.

Članovi Udruženja danas će se u Sarajevu družiti sa sugrađanima od 12 do 13 sati na platou ispred BBI Centra, a od 13 do 14 sati ispred SCC-a, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska pošta Mostar izdala tri nove poštanske marke

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom