Svijet     | 20.05.2019. 08:55 |

Katolički krugovi kritikuju Salvinija: Opasno je prisvajati Boga samo za sebe

FENA Internet

RIM, 20. maja (FENA) - Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini suočio se s kritikama iz katoličkih krugova jer je koristio katoličke simbole na velikom skupu evropskih desničara u Milanu.

Skup, održan kod slavne milanske katedrale, okupio je protuimigrantske i protuislamske populiste uoči evropskih izbora krajem maja.

Salvini je na kraju govora uzeo u ruku krunicu, ljubio križ i prizivao Djevicu Mariju, nakon što je hvalio katoličke svece i bivše pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Kad je spomenuo papu Franju, zagovornika otvorene politike prema migrantima kojoj se Salvini oštro protivi, iz mnoštva su se začuli zvižduci.

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pietro Parolin ukorio je talijanskog političara. “Politika dijeli ljude, dok Bog pripada svima. Vrlo je opasno prisvajati Boga samo za sebe”, rekao je Parolin novinarima, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

Famiglia Cristiana, katolički nedjeljnik koji podržava razmjerno liberalni Franjin pontifikat, optužio je Salvinija za “suverenistički fetišizam” zbog korištenja katoličkih simbola kako bi se “opravdala sistemska kršenja ljudskih prava” kroz restriktivnu migracijsku politiku.

Otac Antonio Spadaro, urednik časopisa Civilta Cattolica Jesuit i blizak Franjin prijatelj, izrazio je na Twitteru rezerve prema političarima koji se “razmeću onim što pripada Bogu”.

No Salvini ne pokazuje ni trunke kajanja. “Daleko od toga da sam dobar kršćanin, ali uvijek u džepu nosim krunicu”, rekao je.

Uz Salvinija na skupu si bili Marine Le Pen, čelnica francuske desničarske Nacionalne fronte  i Geert Wilders, vođa nizozemske Stranke za slobodu.

I okupljeni na trgu ispred katedrale bili su pristalice  11 desničarskih populističkih stranaka iz cijele Evrope.

'' Ljudi okupljeni ovdje nisu krajnje desno. Ekstremisti su oni koji su upravljali Evropom u posljednjih 20 godina", rekao je talijanski potpredsjednik vlade na skupu, prenosi britanski Telegraph.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Salvini: Protesti poljoprivrednika natjerali Evropu da se vrati iz 'ludila'

Ekspertica UN-a kritikuje Sjedinjene Države zbog postupanja prema zatvorenicima u Guantanamu

Salvini optužio EU za sebičnost u migrantskoj krizi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo