Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 13:06 |

Pravoslavni svećenici u Mostaru potpisali Plan provedbe Platforme za mir (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 20. svibnja (FENA) - Petnaest svećenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Srpske pravoslavne crkve potpisalo je u ponedjeljak u Mostaru Plan provedbe Platforme za mir kojim su naznačene konkretne aktivnosti koje će potpisnici u sljedećem razdoblju provoditi na terenu.

Cilj dokumenta je, među ostalim, pridonijeti izgradnji povjerenja i empatije, istinskom međureligijskom dijalogu te stvaranju preduvjeta za suštinsko pomirenje između različitih naroda i građana, istaknuto je tom prigodom.

Svećenici koji su potpisali dokument dolaze iz Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Nevesinja, Čapljine, Čitluka, Konjica/Jablanice/Prozor-Rame, Vranjice i Igala (Crna Gora) i Dubrovnika (Hrvatska).

- Povod našeg današnjeg okupljanja je jedan vid edukacije za nas svećenike, a povod toj edukaciji je Platforma za mir koju su potpisali članovi Međureligijskog vijeća BiH u Sarajevu prije dvije godine – kazao je izjavi za novinare paroh mostarski Radivoje Krulj, istaknuvši kako se pomoću Platforme želi na terenu provoditi i graditi mir.

Krulj je poručio kako se čovjek ne može zvati kršćaninom ako nije graditelj mira, a izgradnja mira je, po njegovim riječima, osnovna misija svakog svećenika.

Platforma za mir je dokument nastao u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, čija je direktorica Majda Behram Stojanov kazala kako je ovo prvi put da se sveštena lica u okviru jedne eparhije okupe na jednom mjestu kako bi zajednički razgovarali o tome na koji način mogu zajedno promovirati bolju BiH.

Ona je istaknula kako je uloga vjerskih lidera u procesima izgradnje trajnog mira ogromna i to ne samo u BiH, nego i u Europi i svijetu, jer vraća povjerenje i jača razumijevanje onog drugog i drukčijeg.

- Sretni smo što baš u okviru PRO - Budućnosti imamo tu ponuđenu platformu i okvir za djelovanje i što možemo pomoći u implementiranju projekata i aktivnosti - kazala je Behrem - Stojanov koja je čestitala potpisnicima dokumenta i izrazila nadu da će i ostali slijediti njihov primjer.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2974

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1r_otnQccSu4bGJJg91MXvhwohlG6q4t-?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U petak zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša - 'Muzika spaja'

U Zenici upriličen tradicionalni božićni prijem

Božićne liturgije služene u pravoslavnim crkvama u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo