Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 11:54 |

U okviru programa 'Škole za 21. vijek' obuka za 53 osnovne škole iz ZDK-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Program British Councila - Škole za 21. vijek , čiji je cilj unapređenje osnovnog obrazovanja na zapadnom Balkanu kroz ovladavanje vještinama potrebnih za budućnost, od 21. maja počinje obuke za direktore i 313 nastavnika iz 53 osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

Obuke su organizovane u partnerstvu s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu s potpisanim Memorandumom o razumijevanju.

Program Škole za 21. vijek, koji finansira Vlada Velike Britanije, pruža priliku da milion učenika na zapadnom Balkanu razvije vještine kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja. Tokom tri godine, program će obuhvatiti više od 4.000 škola u regionu, od čega je 565 u Bosni i Hercegovini.

Jedan od ključnih dijelova programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad s učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Nastavnici će imati priliku da se upoznaju o konceptu novih vještina u nastavnoj praksi i njihovoj važnosti za prosperitetnu budućnost današnjih učenika. Osim vještina kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, nastavnici će se upoznati i o metodama razvoja ovih vještina uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima - džepnim računarima. 

Svim školama u Kantonu bit će dodijeljeno ukupno 1.430 tih uređaja koje učenici mogu da koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih predmeta, najavljeno je iz British Councila.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom