Ekonomija     | 20.05.2019. 12:51 |

Ministar Džindić s radnicima Vitezita: Stvoriti uvjete za odlazak u penziju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas se, u sjedištu ovog ministarstva, sastao s predstavnicima sindikata i radnika Vitezita d.o.o. Vitez. Razgovarano je o problemima radnika ove kompanije koji su ispunili sve uslove za odlazak u penziju, a to ne mogu ostvariti  zbog negativnog poslovanja firme i neuplaćenih obaveza prema penzionom i zdravstvenom fondu, te Poreskoj upravi.

Kako je zaključeno, potrebno je Federalnom ministarstvu dostaviti dokumentaciju za 17 radnika koji stiču uvjete za ostvarivanje penzije sa zahtjevom za uvezivanje staža i sve to predati na javni oglas koji je u toku, a ovo ministarstvo će u toj proceduru pružiti svu potrebnu podršku. Potrebna sredstva za penzionisanje 17 radnika, prema izjavama predsjednika Udruženja radnika Safeta Sivre, iznose 225.000 KM. Rok za okončanje te aktivnosti je tri dana.

Buduće zahtjeve radnika za penzionisanje potrebno je dostaviti u vrijeme kada za to steknu uvjete. Kako je danas dogovoreno, ovo ministarstvo će te zahtjeve obraditi u roku od sedam dana od dana prijema. Prema izjavi predsjednika Sivre, radi se o još 33 radnika Vitezita, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura

Bh. radnike najviše traže Hrvatska i Njemačka, a domaći poslodavci radnike iz Turske i Bangladeša

Hrvatska: Policajac pod istragom jer je preko granice puštao strane radnike bez dozvole

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo